Hygiënisatie-unit maakt mest exportwaardig
Voor bedrijven die meer mest produceren dan ze op hun eigen land kwijt kunnen, geldt sinds 1 januari voor een bepaald percentage van het overschot een mestverwerkingsplicht. Dat maakt de Veenhuis hygiënisatie-unit onder andere geschikt voor de varkenshouderij, stelt de fabrikant.
Mestverwerker
Bedrijven die met deze unit werken, worden officieel erkend als mestverwerker en kunnen het eindproduct dus gecertificeerd afzetten in het buitenland, aldus de leverancier. Om een exportwaardig product te verkrijgen dient het materiaal minimaal één uur boven de 70°C verhit te zijn.
Dikke fractie
Het apparaat kan ook zorgen wegnemen omtrent het gebruik van dikke fractie als boxstrooisel, stelt de leverancier. „Kritische veehouders vragen zich af of de kans op mastitis vergroot wordt door eventuele ziektekiemen in het strooisel, aangezien de koe met haar uier in mest ligt. Deze twijfel wordt weggenomen door het hygiëniseren van de dikke fractie.”
Composteringsproces
De hygiënisatie-unit van Veenhuis maakt gebruik van het natuurlijke composteringsproces van de dikker fractie. Hierdoor is het energieverbruik van deze installatie laag, claimt Veenhuis. Er wordt immers geen energie gebruikt om de mest te verwarmen. De unit staat op de MIA/Vamil Milieulijst 2014, wat de investering volgens Veenhuis fiscaal aantrekkelijk maakt.