'Forse inspanning varkenshouder bij PAS'
In de overeenkomst staat vermindering van uitstoot van ammoniak centraal. Afgesproken is dat deze met tien kiloton afneemt, waarvan 5,6 kiloton kan worden benut voor de ontwikkelruimte voor landbouwbedrijven. Met deze maatregelingen wordt het voor agrarische ondernemers mogelijk hun bedrijf te ontwikkelen nabij Natura 2000-gebieden.
Ammoniakreducerende technieken
Alle veehouders die een nieuwe stal bouwen bij een Natura 2000-gebied, moeten investeren in best beschikbare ammoniak emissie reducerende technieken. „Voor varkenshouders wordt alleen de norm voor vleesvarkens aangescherpt”, zegt Herman Litjens, senior specialist omgeving van ZLTO. „Ook blijven er blijven een paar stalsystemen mogelijk zonder luchtwasser. Dat geldt niet in Brabant en Limburg, daar zijn luchtwassers vanuit provinciaal beleid al verplicht.”
Volgens een andere woordvoerder van de LTO zullen deze maatregelingen nog verder worden uitgewerkt, en moet het uiteindelijk wel resultaat opleveren.
Groot belang
De LTO heeft een belangrijke inbreng bij de totstandkoming van deze overeenkomst. Volgens bestuurder van LTO-Nederland Siem Jan Schenk is het van groot belang dat agrarische bedrijven zich ook nabij natuurgebieden kunnen blijven ontwikkelen.
Er is een wetswijziging nodig om de maatregelen daadwerkelijk in te kunnen voeren. De Tweede Kamer zou deze week debatteren over de aanpassing in de Natuurwet. Dit debat is al meerdere keren uitgesteld. De LTO geeft aan dat de snelheid waarin de maatregelen ingevoerd kunnen worden in gevaar komt. Zij maken zich hier ernstige zorgen over.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek