Graannoteringen zetten opmars voort
Op de termijnmarkten daalden de noteringen begin deze week nog door winstnemingen van de hedge funds. Later in de week werd de weg omhoog weer gevonden en noteerden de granen op de termijnmarkten opnieuw hoger. Dit werd mede veroorzaakt door de prijsstijgingen van soja op de CBOT, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.
De laatste weken hebben de graannoteringen de weg naar boven gevonden en de vraag is wanneer deze tendens doorbroken wordt. Voor de korte termijn lijkt het erop dat de top nog niet bereikt is. Voor de wat langere termijn zullen de weersomstandigheden en de politieke situatie in Oekraïne de markt blijven bepalen.
Daling op fysieke markt
Op de fysieke markt zagen we ten opzichte van eind vorige week een lichte daling van de graannoteringen. Zo noteerde tarwe voor directe levering een daling van 3 euro/ton, gerst een daling van 2 euro/ton en maïs daalde met 1 euro/ton. Voor de levering op termijn (september – december) bleven de noteringen nagenoeg gelijk.
Marktinfo soja en raap
De sojanoteringen konden aan het begin van deze week stabiliseren na de forse daling van vorige week. Later deze week maakten de sojanoteringen weer de stap naar boven. Maakten we vorige week nog melding dat China een aantal sojaorders geannuleerd had in de VS, nu schijnt het wel mee te vallen. Verder werd de oogstprognose voor soja in Brazilië opnieuw wat verlaagd. In Brazilië is ruim 60 procent van de soja geoogst en loopt hiermee 14 procent voor op het gemiddelde.
In Argentinië werden de sojaverkopen gestimuleerd door de nieuwe oogst die op het punt staat te beginnen. Veel sojatelers moeten nog wat plaats maken in de schuur maar verwacht wordt dat er toch een 5 miljoen ton in voorraad zal blijven liggen. Voor de nieuwe oogst is de interesse om te verkopen nog niet erg groot. Op dit moment is slechts 12 procent van de nieuwe oogst soja verkocht. Raapzaadschroot blijft onverminderd krap en de prijzen blijven dan ook erg hoog.
Forse stijging
De sojanoteringen op de fysieke markt stegen deze week voor directe levering met 8 euro/ton en de raapnoteringen noteerden onveranderd. Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen fors met 17 euro/ton en raapzaadschroot voor levering augustus tot december noteerde een plus van 5 euro/ton.
Koers euro/dollar
Na 6 weken van koersstijgingen werd de euro deze week wat zwakker t.o.v. de dollar. Op donderdag 20 maart 2014 noteerde de koers 1,3921 euro/dollar tegen 1,3956 vorige week, wat 0,0035 lager is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Susan Rexwinkel