GD onderzoekt alle dieren op AVP
Volgens de GD is echter het voorkomen van insleep belangrijker dan het testen. „De kans dat zoiets gebeurt door besmette wilde zwijnen is klein, maar wel aanwezig. De kans op insleep door onzorgvuldig menselijk handelen is echter vele malen groter: in besmette vleesproducten overleeft het virus zeer lang, net als in mest.”
Volgens de Gezondheidsdienst is het dus van groot belang dat veetransportwagens goed gereinigd en ontsmet worden en dat geen import van vleeswaren (ook van geschoten wilde zwijnen) uit de risicogebieden in Oost-Europa plaatsvindt.
Zeven jaar onderweg
De Afrikaanse Varkenspest (AVP) is begin dit jaar de grens tussen Wit-Rusland en Polen overgestoken in een wild zwijn. Volgens het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is het virus bijna zeven jaar onderweg geweest om vanuit Georgië en via Rusland uiteindelijk in de EU terecht te komen.
Het CVI meldt dat het Afrikaanse varkenspestvirus in Litouwen en Polen vrijwel zeker afkomstig is uit Wit-Rusland. „Hier werd ruim een half jaar geleden een aantal uitbraken gemeld. Vermoedelijk zijn vlees of vleesproducten van besmette dieren in het humane consumptiecircuit terechtgekomen, niet alleen in Wit-Rusland zelf, maar ook in Litouwen. De wilde zwijnen in Litouwen zijn namelijk het meest waarschijnlijk besmet geraakt door het eten van besmet keukenafval.”
In Polen daarentegen lijkt het erop dat besmette wilde zwijnen vanuit Wit-Rusland de grens zijn overgetrokken. Dat zou dan mogelijk weer het gevolg zijn van de intensieve jacht op wilde zwijnen in Wit-Rusland in een poging de Afrikaanse varkenspest beheersbaar te maken.
Tekst: Ruben van Boekel