Vleessector: Geen plek meer voor fraudeurs
Daarin staat dat de veiligheid van het vlees niet gegarandeerd kan worden, onder meer vanwege fraude en slechte hygiëne tijdens het slachten.
Het rapport is voor de vleessector aanleiding om sneller dan gepland maatregelen door te voeren die de kwaliteit van het vlees moeten waarborgen, meldt NOS. Zoals betere informatie op het etiket, meer aandacht voor integriteit en de controle erop, meer informatie delen met inspecteurs en in opleidingen extra aandacht besteden aan voedselveiligheid.
Meest veilige ter wereld
„Voor bedrijven die hierin niet mee kunnen of willen, is geen plek meer in de branche", aldus de COV. De organisatie noemt de recente incidenten in de vleessector onacceptabel, maar zegt dat die geen maatstaf vormen voor de hele sector. „Nederlands vlees behoort tot het meest veilige ter wereld."
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) sluit zich aan bij de COV. Voor fraude met voedsel bestaat geen enkel excuus en bedrijven die frauderen mogen geen deel meer uitmaken van de voedselketen, vindt de koepelorganisatie van bedrijven in de levensmiddelenindustrie. De FNLI benadrukt dat het daarom belangrijk is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de namen van notoire overtreders openbaar maakt.
Abvakabo
Vakbond Abvakabo FNV noemt het rapport „de zoveelste schokkende bevestiging dat het toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn kapot is bezuinigd." De vakbond vindt dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken er snel voor moet zorgen dat de inspectiedienst NVWA de eerder toegezegde 150 extra mensen zo snel mogelijk krijgt.
Volgens de vakbond zeggen NVWA'ers dat vanwege het personeelstekort sommige bedrijven al jaren niet meer zijn geïnspecteerd. „Soms heeft de NVWA gewoon echt geen beeld meer hoe bedrijven de wettelijke regels naleven", aldus Mieke van Vliet van Abvakabo FNV.
Slagers
De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) is geschrokken van de bevindingen van de Onderzoeksraad. De brancheorganisatie heeft altijd veel vertrouwen gehad in het controlesysteem van de NVWA.
„Ik geloof niet dat al het vlees in Nederland onveilig is. Anders waren er veel meer signalen geweest, bijvoorbeeld mensen die ziek worden. En dat is niet aan de orde", zegt een woordvoerster. „Binnen de slagersbranche doen we al heel veel aan hygiëne en voedselveiligheid. Waar dat relevant is voor onze branche, staan we er zeker voor open om verbeteringen door te voeren.''
Zwarte lijst
De Consumentenbond pleit voor een zwarte lijst. Bovendien moet de NVWA ‘afschrikwekkende boetes’ kunnen opleggen. Ook zou er een meldplicht moeten komen voor supermarkten en fabrikanten die gesjoemel constateren.
De bond zegt dat de conclusies van de Onderzoeksraad niet als een donderslag bij heldere hemel komen. Directeur Bart Combée van de bond zegt dat keer op keer blijkt dat de vleessector de problemen niet serieus neemt.