Rabobank tegen kwijtschelden schulden
„Schulden kwijtschelden kunnen, mogen en willen we ook niet doen", zegt directeur veehouderij Wim Thus van de Rabobank. „Er komt geen generiek pardon, geen schuldsanering. Dat voelt niet goed en we mogen het ook niet. We moeten oppassen met oneerlijke concurrentie. Bovendien geeft het een precedentwerking."
Signalen eerder gegeven
Het voorstel van Hogenkamp is vooral bedoeld voor bedrijven die niet meer vooruit en achteruit kunnen. Door de schuldenlast kunnen ze het bedrijf eigenlijk niet goed stoppen, omdat ze dan met een restschuld blijven zitten.
Thus: „Ik snap de situatie waar ze in zitten, maar deze bedrijven hebben enkele jaren geleden al signalen gekregen dat ze andere keuzes zouden moeten maken. Een deel van die bedrijven handelt daar naar, en een deel niet omdat ze denken er toch nog goed uit te kunnen komen. Sommigen lukt dat ook, maar er is ook een groep die dat niet lukt. Dat is dan een ondernemingsbeslissing die niet voor rekening van de bank kan komen."
Thus roept varkenshouders dan ook op om tijdig te kijken hoe het eigen bedrijf er voor staat, om niet in een dergelijke situatie terecht te komen.
Betere marktsituatie
Het argument dat met een coulance-regeling van banken en voerleveranviers de marktomstandigheden verbeteren, zodat de blijvers daar van profiteren en daarmee ook de banken, weerlegt Thus. „Het helpt niet. De varkenshouderij is een internationaal speelveld. Een paar extra stoppers in Nederland maakt niet het verschil."
Om het standpunt van de Rabobank in deze kwestie nog verder te beargumenteren, stelt Thus dat 2013 een gemiddeld jaar was in de varkenshouderij. „Dan moet het mogelijk zijn om rendement te halen in plaats van verder in de schulden te komen."
Voerfirma's financieren
Die extra financieringslast komt overigens voor rekening van de voerfirma's. Een ontwikkeling die erg onverstandig is, meent Thus. „Voerfirma's geven aan best veel debiteuren te hebben staan. Een ongewenste situatie. De rekening van de voerleverancier moet met een maand gewoon betaald worden. Als dat niet lukt zul je als ondernemer zo snel mogelijk het lek boven tafel moeten krijgen. Anders komen er steeds meer financiers op het erf. Bedrijven die in deze positie zijn terechtgekomen, hebben hun problemen te laat onderkend. En ik snap dan wel dat zij naar externe factoren verwijzen zoals het importverbod van Rusland, maar er is gewoon te laat geschakeld."