Tarwenoteringen doen stapje terug
Na de forse stijgingen van de tarwenoteringen de afgelopen weken na de problemen in Oekraïne en de moeilijke omstandigheden in de VS (droogte, kou) zijn de argumenten voor verdere stijgingen van tafel. De hoop op een politieke oplossing in Oekraïne neemt toe en omdat het recent heeft geregend in de teeltgebieden voor tarwe in de VS. Dit meldt Agrifirm in de wekelijkse update.
De maïsnoteringen stegen door veel vraag en door de uitkomsten van het USDA rapport. Dit USDA rapport meldde geen verrassingen in de voorraad cijfers maar de areaal verwachtingen lieten een verschuiving zien van maïs naar sojabonen.
Stapje terug
Ook in Europa deden de tarwenoteringen een stapje terug na een lange periode van stijgende noteringen. Voor de nieuwe graanoogst schatten diverse instanties een totale graanproductie voor Europa van ruim 300 miljoen ton waarbij de voorraden stijgen met 10 procent op 30 juni 2015.
Deze week werd er ook een handelsakkoord bereikt met Oekraïne bereikt. Voor de granen zijn er afspraken gemaakt over de heffingsvrije export van Oekraïne naar de EU van 1,6 miljoen ton graan waarvan 950.000 ton voertarwe, 200.000 ton gerst en 400.000 ton maïs.
Dalende trend
De komende weken zal blijken of de dalende trend van de graannoteringen zich zal doorzetten. De voortekenen zijn tot nu toe gunstig en er lijkt eerder sprake van een verdere daling dan van een stijging. Maar zoals altijd blijft de markt onvoorspelbaar en kunnen onverwachte zaken de markt zo maar weer doen kantelen.
Op de fysieke markt zagen we t.o.v. eind vorige week een forse daling van de tarwe- en gerstnoteringen, terwijl de maïsnoteringen stegen. Tarwe voor directe levering daalde met 5 euro/ton en gerst met 3 euro/ton. Ook voor de levering op termijn daalden de tarwe- en gerstnoteringen met respectievelijk 5 en 3 euro/ton. Maïs noteerde een lichte stijgen met 2 euro/ton voor directe levering en 1 euro per ton voor de nieuwe oogst (oktober – december).
Marktinfo soja en raap
De sojanoteringen noteerden deze week een plus van 2,5 procent op de CBOT. Dit ondanks het feit dat het USDA de areaal verwachting voor soja voor het volgend seizoen voor de VS met maar liefst 6 procent verhoogde. Dat de noteringen stegen werd veroorzaakt door de lage soja voorraden in de VS en de verlaagde oogstverwachtingen voor Brazilië.
Voor de komende zomerperiode zijn de meningen wat verdeelt. Zo zijn er insiders die verwachten dat er nog voldoende soja beschikbaar zal zijn op de markt. Brazilië zal volop exporteren, in de VS zijn de voorraden weliswaar laag maar toch verwacht men er nog aanbod en in Argentinië lijkt een kentering aan de gang waardoor boeren meer genegen zijn hun soja voorraden te verkopen. De toekomst zal leren wie er gelijk heeft.
Op de fysieke markt daalden voor directe levering de sojanoteringen deze week met 4 euro/ton en die van raap met 5 euro/ton. Voor de levering op termijn stegen de sojanoteringen met 8 euro/ton terwijl die van raap stabiliseerden.
Koers euro/dollar
De euro werd deze week opnieuw zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 4 april 2014 noteerde de koers 1,3708 euro/dollar tegen 1,3727 vorige week, wat 0,0019 lager is.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Fenneke Wiepkema