Rusland voor WTO-tribunaal
Op 31 januari van dit jaar sloot Rusland de grenzen vanwege vier gevallen van Afrikaanse varkenspest aan de grenzen van Litouwen en Polen met Wit-Rusland. Daarmee verloor Europa de belangrijkste exportmarkt voor zijn varkensvlees.
Onderhandelingen met Moskou hebben de afgelopen maanden geen verandering in de situatie gebracht en daarom start de EU een procedure voor het tribunaal van de WTO.
Tegen WTO-regels in
“Rusland’s boycot van Europees varkensvlees is buiten proportie en gaat tegen de WTO-regels in,” stelt handelscommissaris Karel de Gucht. “Europa staat voor zijn varkensproducenten en heeft in dit geval geen andere keuze meer dan de zaak voor de WTO te brengen.”
De EU wijst erop dat Rusland wel importen uit Wit-Rusland en de Oekraïne – landen waar uitbraken van varkenspest zijn geweest – niet blokkeert. Daarmee hanteert Rusland verschillende standaarden voor verschillende landen, iets wat voor WTO-leden verboden is. Rusland is in 2012 lid geworden.
25 procent EU-export
In 2013 exporteerde de EU nog bijna driekwart miljoen ton varkensvlees aan Rusland. Dit was bijna 25 procent van de totale EU-exporten. Het Nederlandse aandeel in dat volume was 55.000 ton. Met de blokkade verliest Nederland zo’n twee tot drie miljoen euro omzet per week.
Het frappante aan de zaak is dat Rusland in eigen land de Afrikaanse varkenspest niet onder controle krijgt. In de afgelopen zes jaar zijn in het Europese deel van het land zo’n 1000 gevallen geconstateerd; 600 keer bij wilde zwijnen en 400 uitbraken bij varkensbedrijven.
Het virus in de wilde zwijnen in Polen en Litouwen vertoont duidelijke gelijkenissen met de gevallen in Rusland en de EU twijfelt er dan ook niet aan dat de ziekte vanuit Rusland via Wit-Rusland de EU binnen is gekomen.