KPN stopt met vaste ISDN-lijn: ander alarmsysteem nodig
Na 1 september 2019 werken alarmsystemen met ISDN ook niet meer. PSTN blijft voorlopig wel bestaan, maar fabrikanten van de Octa-alarmen hebben de versies die werken op PSTN al vervangen door andere opties. Alarmen die nu werken met PSTN blijven het doen.
Stijn Wesselink, woordvoerder van KPN: „Als boeren overgaan naar bijvoorbeeld glasvezel met IP of IP over een DSL-verbinding, kan de PSTN-verbinding ook nog in dienst blijven.”
Nog veel onduidelijk
Voor alarmen die werken met ISDN moet een nieuwe oplossing komen. Er zijn al alarmen die werken via internet met een simkaart als back-up. Deze kan dan via het mobiele netwerk bellen. „Maar met dat laatste gaan verzekeraars vaak niet akkoord”, zegt Patric Nijenhuis van Nijenhuis ICT uit het Gelderse Zieuwent. „Ik kom bij veel boeren waar het niet in orde is”, vertelt hij.
Nijenhuis informeert boeren over glasvezel en met welke providers ze dan het beste kunnen samenwerken. „Als de analoge telefoonlijn komt te vervallen, zorgt dat voor veel boeren voor een uitdaging.” Daarbij komt ook nog dat niet iedere glasvezelaanbieder de juiste kiestoon heeft waardoor PSTN-apparatuur niet goed werkt.
Nijenhuis merkt bij zijn klanten dat er nog veel onduidelijk is. „Sommige boeren hebben de overstap naar glasvezel uitgesteld vanwege de alarmen waarmee zij werken. Maar nu KPN zelf stopt met de dienst, hebben ze geen keuze.”
Verzekering niet akkoord
Daarbij komt dat verzekeringsmaatschappijen vaak niet akkoord gaan met alarmsystemen die alleen werken via een internetverbinding. Nijenhuis legt uit: „Analoge lijnen bellen altijd. Bij internet plus bellen (en bellen via de glasvezel) krijg je een experiabox of glasmodem aan de muur. Die moet stroom hebben, anders kan er niet gebeld worden, en daar gaat de verzekering niet altijd mee akkoord.”
En dan zitten er ook nog verschillen in verzekeringsmaatschappijen. „Er is geen verzekeringsmaatschappij die akkoord gaat met alleen internet plus-bellen”, vertelt Nijenhuis. „De verzekeringseisen voor alarmering voor mechanisch geventileerde varkens- en pluimveestallen wegen zwaarder dan de alarmeisen op een melkrobot. „Interpolis vindt dat er een back-up moet zijn. Zo moet er een noodstroomvoorziening zijn, mocht de spanning op de experiabox wegvallen.”
Ook moeten de alarmsystemen in bepaalde situaties volgens Nijenhuis over de optie beschikken dat ze bellen via een simkaartje op het moment dat de stroom uitvalt, zodat het systeem via het mobiele netwerk kan bellen. Nijenhuis: „Dat betekent dat boeren moeten investeren in een nieuw alarmsysteem.” Hij schat dat de kosten 1.000 tot 1.500 euro bedragen.
Nare verrassing
Nijenhuis adviseert varkenshouders hun installateur te vragen voor welk nieuw alarmsysteem ze het beste kunnen kiezen nu KPN op 1 september volgend jaar stopt met de ISDN-verbinding. „Ook is deskundig advies noodzakelijk bij de overstap naar glasvezel”, zegt Nijenhuis.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Rosanne van Schriek
Studeerde in 2016 in Tilburg af als journalist. Regelmatig koos ze tijdens haar opleiding de landbouw als onderwerp van haar verhalen. Al vele jaren daarvoor hield ze in groep zes van de basisschool spreekbeurten over waar de melk vandaan komt, met als inspiratiebron de boerderij van haar oom. Ze richt zich zoveel mogelijk op online storytelling en journalistiek, maar vindt het ook heerlijk om een verhaal te schrijven voor gedrukte media. Een combinatie die bij Agrio mogelijk is.
Beeld: Tom Schotman