Meer dan helft Duitse zeugenhouders wil stoppen
De Duitse biggenproductie stort in onder de vloed van regelgeving. Dit is een van de belangrijkste bevindingen van de ISN-enquête over de toekomst van de zeugenhouderij, die in Osnabrück werd gepresenteerd. 645 biggenproducenten van onder de twintig tot enkele duizenden zeugen, met gemiddeld 379 zeugen per bedrijf, namen deel aan de enquête. Het onderzoek dekt dus ongeveer 13 procent van de Duitse zeugenhouderij. Het leeuwendeel van de bedrijven komt uit Nedersaksen (239 bedrijven) en Noord-Rijnland-Westfalen (190 bedrijven). Maar er zijn ook 148 bedrijven uit het zuiden van Duitsland. Het aantal respondenten en de antwoorden laten zien dat er grote zorgen zijn.
Binnen twee jaar stoppen
Meer dan de helft van de Duitse zeugenhouders (52,1 procent) denkt eraan om de komende tien jaar te stoppen. Bij ongeveer elke zesde ondervraagde zeugenhouder is dit al binnen de komende twee jaar. De cijfers uit het zuiden van Duitsland zijn nog ingrijpender: Een op de drie zeugenhouders wil de komende twee jaar stoppen en op de lange termijn is dat rond de 60 procent. ISN vermoedt echter dat het percentage stoppende zeugenhouders nog wel eens nog groter kan zijn.
Kleinere bedrijven
De resultaten van de enquête tonen ook aan dat hoe kleiner het bedrijf is, des te groter de kans is dat hij of zij het opgeeft. Voor bedrijven met maximaal 150 zeugen is 84,6 procent van plan om geleidelijk af te bouwen, rond 38 procent wil binnen de komende twee jaar en 20,6 procent voor de komende vijf jaar stoppen. Meer dan 79 procent van de bedrijven met meer dan 600 zeugen gaf daarentegen aan dat ze door blijven gaan, onder meer vanwege de gemaakte investeringen.
Aantal zeugen krimpt
Slechts 12 procent van de Duitse zeugenhouders verklaarde dat ze hun bedrijf in de komende tien jaar willen uitbreiden. Hiervan heeft 7 procent van de bedrijven concrete uitbreidingsplannen. Dat zijn vooral de grotere bedrijven. Uit de berekeningen van de enquête kan volgens ISN worden geconcludeerd dat door het halveren van het aantal biggenproducenten en de geringe investeringsbereidheid in de toekomst ongeveer 20 tot 25 procent minder zeugen in Duitsland zullen worden gehouden. Dit zou betekenen dat de biggeninvoer in de toekomst moet verdubbelen tot ruim 20 miljoen biggen om het tekort aan biggen in de toekomst te compenseren.
Voornaamste redenen
Als belangrijkste reden voor de geplande stopzetting wordt door de Duitse zeugenhouder meestal de som van de omstandigheden genoemd (73,5 procent). Ongeveer de helft van de respondenten noemt daarom minstens één van de richtlijnen voor de zeugenhouders in de politieke discussie: de nieuwe eisen voor kraamstallen en castratie. Dit wordt gevolgd door een gebrek aan perspectief (50,3 procent) en sociaal sentiment (47,9 procent). Economische redenen werden slechts door 22,3 procent genoemd.