Meldpunt voor gedupeerden renteswaps
De stichting heeft als doel om gedupeerde ondernemers te adviseren en samen een massaclaim indienen tegen banken die de renteswaps hebben aangeboden.
Volgens Dick Bos van Stichting Renteswap hebben bedrijven op advies van hun bank renteswaps afgesloten, zonder eigenlijk te weten wat een renteswap is. „Een renteswap is een soort derivaat dat ervoor zorgt dat bedrijven, die een variabele rente betalen op hun lening, de rente kunnen ‘vast zetten’. Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Het omgekeerde gebeurt als de rente daalt,” legt Bos uit.
Verzekering tegen stijgende rente
Achteraf blijkt volgens de initiatiefnemers van het meldpunt dat banken renteswaps als een soort verzekering tegen een stijgende rente verkochten in plaats van een derivaat. „Veel gedupeerde ondernemers weten niet dat een renteswap, afhankelijk van de rentestand, een positieve of negatieve waarde heeft. Nu de rente heel laag is, hebben veel renteswaps een negatieve waarde”, aldus Bos.
Als een ondernemer zijn lening aflost dan volgt nu vaak een forse boete om de renteswap te beëindigen. Veel banken hebben volgens de stichting niet gekeken of het bedrijf of de ondernemer dit complexe product wel begrijpt, terwijl dit wettelijk verplicht is. Veel van dit soort bedrijven kunnen dan ook rekenen op een schadevergoeding als zij naar de rechter stappen. Daarnaast onderzoekt de stichting of een massaclaim namens alle gedupeerden haalbaar is.
Oordeel rechtbank
Ruim twee weken geleden oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat een melkveehouder, die schade had geleden door het afsluiten van een renteswap, deze maar gedeeltelijk hoefde te betalen aan de Rabobank.
Klik hier voor het meldpunt renteswap.