Varkensprijzen stijgen sterk in Rusland
„Vleesverwerkers in Rusland proberen geïmporteerd varkensvlees te vervangen door lokale producten”, zegt Alla Barinova van Bord Bia’s kantoor in Moskou tegen Pig Progress. „Het recept van worst verandert daardoor. Er wordt bijvoorbeeld slachtafval van rundvlees in de worst gebruikt.”
Ook wordt er voor het maken van worst, gebruik gemaakt van separatorvlees (spuitvlees). Dit is een restproduct uit de vleesindustrie. Botten van een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine, de separator, ontdaan van de laatste in de voedingsindustrie verwerkbare vleesresten.
Grote verliezen
De meeste Russische verwerkers van varkensvlees gebruiken normaal gesproken geïmporteerd vlees. „Als gevolg van het handelsembargo op de belangrijkste leveranciers van varkensvlees is de prijs van varkensvlees producten sterk toegenomen.”
„Veel vleesverwerkers leiden grote verliezen omdat er te weinig varkensvlees beschikbaar is. In andere gevallen kunnen lokale leveranciers de totale vraag naar bijvoorbeeld vlees van de borst van een varken niet aan.”