2 Nederlandse EU Pig-ambassadeurs
Rick Bosgoed werd winnaar in de categorie ‘vleeskwaliteit’. Bosgoed bespaart 20 procent op de voerkosten door de inzet van slimme technologie, gericht op het aanpassen van de voersoort en de hoeveelheid voer op het gewicht van elk individueel varken in de nieuwe stal. In zijn stal zijn 3.000 vleesvarkens gehuisvest verdeeld over acht groepen van 375 dieren. Deze worden gemanaged met het Nedap-sorteersysteem. Het gecombineerde voer- en sorteerstation van het systeem weegt en identificeert elk varken afzonderlijk en leidt het automatisch naar de juiste voersoort of naar het scheidingsgebied. Hierdoor kan Rick zijn varkens optimaal voereen en met precies het juiste gewicht aan het slachthuis afleveren.
Precisieproductie
Marion Verhoeven van De Hoeve BV won de ambassadeurstitel met het dagelijks verwijderen van mest uit de stallen om zo de emissie sterk te verminderen. Dit verbetert de gezondheid en groei van varkens. Het zorgt voor lagere voer- en dierenartskosten. Daarnaast is het op termijn mogelijk het antibioticagebruik tot nul te reduceren. Het dagelijks verwijderen van de mest levert ook 40 m3 biogas per kubieke meter mest op. Ter vergelijking: oude mest levert 10 m3 biogas op. Doordat aanzienlijk minder ammoniak vrijkomt ontstaat een gezonder stalklimaat voor mens, dier en milieu. Door de emissie bij de bron aan te pakken is er geen noodzaak te investeren in dure luchtwassers en wordt aanzienlijk bespaard op de hiermee gepaard gaande hoge energiekosten. Het systeem kan worden geïnstalleerd in zowel bestaande als nieuwe varkensstallen. Bij het thema precisieproductie gaat naast Marion Verhoeven tevens de prijs naar het Engelse idee om de conditie en levensduur van jonge zeugen te verbeteren. Varkenshouder David Goodier houdt de lichaamsconditie van zijn varkens nauwkeurig in het oog. Dit is bedoeld om meer jonge zeugen in toom te houden en de productiviteit van de zeug te verbeteren. Gelijktijdig wordt de vervangingssnelheid van gelten inclusief de bijbehorende kosten verlaagd. Hij gebruikt weegschalen en een back-fat-tester om de gelten een aantal keer te wegen en hun rugvet te meten. Het voersysteem is dusdanig afgesteld dat jonge zeugen de juiste hoeveelheid in het juiste stadium krijgen.
Diergezondheid
In het onderdeel diergezondheid was de hoogste eer voor het Belgische idee van Kris Gios voor verschillende voersoorten ter vervanging van zinkoxide voor biggen. Dit zijn: voer met kruiden, waaronder oregano, voer met toegevoegde vezels en gangbaar voer. De resultaten zijn tot nu toe positief. Zo is de voederconversie van biggen bij de toegevoegde vezels tussen 8 en 23 kg verbeterd van 1,58 tot 1,40 en de groeisnelheid steeg met 20 gram per dag tot 318 gram. De andere winnaar bij het onderdeel diergezondheid is de Cross-company-benadering van PRRS. Een groep van 13 Belgische varkensbedrijven uit een bepaalde regio had in drie jaar tijd 30 procent minder PRRS-problemen door samen te werken en van elkaar te leren. Ze delen informatie en hebben een gemeenschappelijk plan uitgewerkt met als insteek: het gebruik van een gezamenlijke vaccinatiestrategie, het opstellen van bioveiligheidsplannen voor de individuele bedrijven en het delen van informatie over gezondheidsproblemen. Op deze wijze hebben ze ervaren dat het oplossen van gezondheidsproblemen op varkensbedrijven, zowel algemeen als PRRS, vraagt om een totale aanpak. Ambassadeur van dit Belgisch project is Tom Mertens.
Vleeskwaliteit
Naast het project van Bosgoed was er bij het thema vleeskwaliteit ook veel waardering voor het Belgisch project waarin olijfolie wordt ingezet als vetbron voor varkens. Duroc d'Olives-vlees is afkomstig van een licht bruin-rood kruisingsvarken dat zorgt voor heerlijk, zacht en sappig vlees. Het is een kruising van een witte Landraszeug met een Duroc-beer. De producent heeft olijfolie als een bron van vet in het varkensvoer gekozen, wat de smaak en zachtheid van het vlees verder verbetert. Olijfolie bevat weinig verzadigde vetten en veel heilzame enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Door de olie in varkensvoer te mengen, ontstaat een vergelijkbare vetzuursamenstelling in het varkensvet. Dit is positief voor de gezondheid van de consument. De basis van het voer is een mix van tarwe, gerst, maïs, vezels en eiwitten. Ambassadeurs: Bart Mouton en Filip Van Laere.
Dierwelzijn
Bij het thema dierwelzijn gaat de eerste prijs naar het Spaanse project gericht op het implementeren van afleidingsmaterialen in de afdelingen. Het systeem omvat een rotatiesysteem van kettingen dat aan het dak is bevestigd. Hieraan hangt verrijkingsmateriaal dat van het ene deel naar het andere wordt verplaatst. Verrijkingsmaterialen zijn stukken hout, ballen, strocontainers, plastic ringen en henneptouwen. Na een jaar gebruik te hebben gemaakt van dit systeem, introduceerde de eigenaar ook een 'speelkamer', met een combinatie van verschillende materialen in dezelfde kamer, waar de varkens één keer per week in stro kunnen wroeten. Sinds de stallen hiervan zijn voorzien, zijn de varkens gemakkelijker te hanteren. Het bevordert de nieuwsgierigheid bij de varkens, waarvan de staarten niet zijn gecoupeerd. Ambassadeur: Granja Rosa. De andere prijswinnaar in de categorie dierwelzijn is het Oostenrijkse project van Doris Verhovsek. Hij heeft een systeem bedacht waarmee tijdens de lactatie de biggenverliezen in losse kraamsystemen is teruggebracht van 25 naar 15 procent. De verandering in de managementstrategie omvatte: veranderende zeugengenetica, het optimaliseren van de voeding, nauwkeurige observatie en intensieve verzorging van de biggen. De initiële investeringskosten van de verandering in genetica en de toegenomen werklast in de eerste paar dagen na de geboorte worden gecompenseerd door het financiële voordeel van het toegenomen aantal gespeende biggen.