logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidFotoserie: Workshop aangetaste varkensorganen

Fotoserie: Workshop aangetaste varkensorganen

Op de demonstratie tijdens de Pig Business Thema-avond Diergezondheid op woensdagavond 9 april organiseerde MSD Animal Health een workshop ‘aangetaste varkensorganen’. In drie groepjes kregen de bezoekers ondermeer live-sectie op een varken te zien.
Dierenarts Toine Cruijsen van MSD Animal Health toonde het verschil tussen de organen van een natuurlijk gestorven dier en een dier dat is verbloed. Bij de interpretatie van de sectie is dit erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Hier geeft Cruijs
De longen werden bekeken en er werd aangegeven welke ziektes voorkeur hebben voor welk deel van de long. Aan de hand van aangetaste organen werd uitgelegd hoe een bacteriële infectie en een virale infectie eruit ziet.
De tonsillen (amandelen) van het varken werden vertoond, de tonsillen fungeren als port- entree. Ook waren de gezonde neusbeenderen van een varken te zien, afwijkingen hierin kunnen duiden op een AR infectie (atrofische rhinitis). Cruijsen constateert hie
Ook bij de tweede workshop werden aangetaste organen getoond. Onder leiding van Loes Kateman, dierenarts bij MSD, werden afwijkende magen en darmen behandeld. Kateman laat zien hoe hersenvliesontsteking er in het varken uit ziet.
Bij deze opengesneden biggen zijn er afwijkingen aan het darmstelsel. Loes Kateman besprak bovendien diarree bij biggen, evenals aandoeningen door spoelworminfecties.
Al de biggen waar Loes Kateman sectie op verricht zijn aan een natuurlijke dood gestorven. Drie mensen van MSD waren de hele dag in weer geweest op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp om voldoende sectiemateriaal te kunnen laten zien.
In de derde workshop legde Pieter de Hoog, pathologie medewerker van MSD Animal Health, uit hoe en in welke volgorde je op een varken sectie verricht.
De Hoog liet zien wat gewrichten kunnen vertellen over het varken, hoe het varken via welk procedé wordt opengelegd, waar op te letten tijdens een sectie en hoe het nemen van monsters voor verder onderzoek in zijn werk gaat.
De Hoog verzorgde drie workshops. Voor elke workshop werd er gebruik gemaakt van nieuw sectiemateriaal. Het ging om biggen van rond de 20 kg. Bij sectie bleek dat de biggen om uiteenlopende maatregelen waren gestorven.
Dierenarts Toine Cruijsen van MSD Animal Health toonde het verschil tussen de organen van een natuurlijk gestorven dier en een dier dat is verbloed. Bij de interpretatie van de sectie is dit erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Hier geeft Cruijs
Dierenarts Toine Cruijsen van MSD Animal Health toonde het verschil tussen de organen van een natuurlijk gestorven dier en een dier dat is verbloed. Bij de interpretatie van de sectie is dit erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Hier geeft Cruijsen uitleg over de symptomen van een varken met PDNS.
De longen werden bekeken en er werd aangegeven welke ziektes voorkeur hebben voor welk deel van de long. Aan de hand van aangetaste organen werd uitgelegd hoe een bacteriële infectie en een virale infectie eruit ziet.
De longen werden bekeken en er werd aangegeven welke ziektes voorkeur hebben voor welk deel van de long. Aan de hand van aangetaste organen werd uitgelegd hoe een bacteriële infectie en een virale infectie eruit ziet.
De tonsillen (amandelen) van het varken werden vertoond, de tonsillen fungeren als port- entree. Ook waren de gezonde neusbeenderen van een varken te zien, afwijkingen hierin kunnen duiden op een AR infectie (atrofische rhinitis). Cruijsen constateert hie
De tonsillen (amandelen) van het varken werden vertoond, de tonsillen fungeren als port- entree. Ook waren de gezonde neusbeenderen van een varken te zien, afwijkingen hierin kunnen duiden op een AR infectie (atrofische rhinitis). Cruijsen constateert hier hersenvliesontsteking.
Ook bij de tweede workshop werden aangetaste organen getoond. Onder leiding van Loes Kateman, dierenarts bij MSD, werden afwijkende magen en darmen behandeld. Kateman laat zien hoe hersenvliesontsteking er in het varken uit ziet.
Ook bij de tweede workshop werden aangetaste organen getoond. Onder leiding van Loes Kateman, dierenarts bij MSD, werden afwijkende magen en darmen behandeld. Kateman laat zien hoe hersenvliesontsteking er in het varken uit ziet.
Bij deze opengesneden biggen zijn er afwijkingen aan het darmstelsel. Loes Kateman besprak bovendien diarree bij biggen, evenals aandoeningen door spoelworminfecties.
Bij deze opengesneden biggen zijn er afwijkingen aan het darmstelsel. Loes Kateman besprak bovendien diarree bij biggen, evenals aandoeningen door spoelworminfecties.
Al de biggen waar Loes Kateman sectie op verricht zijn aan een natuurlijke dood gestorven. Drie mensen van MSD waren de hele dag in weer geweest op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp om voldoende sectiemateriaal te kunnen laten zien.
Al de biggen waar Loes Kateman sectie op verricht zijn aan een natuurlijke dood gestorven. Drie mensen van MSD waren de hele dag in weer geweest op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp om voldoende sectiemateriaal te kunnen laten zien.
In de derde workshop legde Pieter de Hoog, pathologie medewerker van MSD Animal Health, uit hoe en in welke volgorde je op een varken sectie verricht.
In de derde workshop legde Pieter de Hoog, pathologie medewerker van MSD Animal Health, uit hoe en in welke volgorde je op een varken sectie verricht.
De Hoog liet zien wat gewrichten kunnen vertellen over het varken, hoe het varken via welk procedé wordt opengelegd, waar op te letten tijdens een sectie en hoe het nemen van monsters voor verder onderzoek in zijn werk gaat.
De Hoog liet zien wat gewrichten kunnen vertellen over het varken, hoe het varken via welk procedé wordt opengelegd, waar op te letten tijdens een sectie en hoe het nemen van monsters voor verder onderzoek in zijn werk gaat.
De Hoog verzorgde drie workshops. Voor elke workshop werd er gebruik gemaakt van nieuw sectiemateriaal. Het ging om biggen van rond de 20 kg. Bij sectie bleek dat de biggen om uiteenlopende maatregelen waren gestorven.
De Hoog verzorgde drie workshops. Voor elke workshop werd er gebruik gemaakt van nieuw sectiemateriaal. Het ging om biggen van rond de 20 kg. Bij sectie bleek dat de biggen om uiteenlopende maatregelen waren gestorven.

Tekst: Ruben van Boekel, MSD Animal Health

Beeld: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top