FAO bezorgd over snelle uitbreiding Afrikaanse varkenspest
Het gevreesde AVP-virus duikt in steeds meer plaatsen op. Op dit moment vooral in China en Oost-Europa. In Oost-Europa breidt de AVP zich steeds verder uit. Tot eind augustus zijn ruim 4.800 besmettingen bij wilde zwijnen en ruim 700 gevallen bij huisvarkens geregistreerd. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2017. Vooral in Roemenië is de situatie erg kritisch. Zo zijn vooral langs de Donau tal van besmettingen geregistreerd. Zoals bij Tebu Consult, met 140.000 varkens een van de grootste Roemeense bedrijven. De AVP-uitbraken in Oost-Europa zorgen voor een toenemende angst dat ook in de vooraanstaande West-Europese varkenslanden Duitsland, Frankrijk, België, Denemarken en/of Nederland het gevreesde virus zal toeslaan. De kans hierop neemt toe. Elke uitbreiding, naar een van deze landen pakt al rampzalig uit voor Nederland. De buitengrenzen gaan dan dicht waardoor het vlees uit het betreffende land op de Europese markt drukt. Dit zorgt voor een negatief prijseffect.
Overdracht
Naast de wilde zwijnen is de mens een grote risicofactor in het transport van het virus. In dat kader waarschuwt de NVWA consumenten om geen vleesproducten uit Oost-Europa mee naar huis te nemen en ook geen etensresten in de natuur achter te laten. Om de kans op een virus-insleep via wilde zwijnen te verkleinen, worden Duitse jagers inmiddels opgeroepen deze intensiever te bejagen.
China
China is een van de grootste varkensvleesproducenten ter wereld. Met circa 500 miljoen dieren, herbergt het ongeveer de helft van het totale aantal mondiale varkens. Naast het toenemend aantal besmette dieren, bezorgt het feit dat het virus in China wordt vastgesteld op plaatsen die meer dan 1.000 kilometer van elkaar vandaan liggen, de FAO specialisten slapeloze nachten. Volgens hen is het een kwestie van tijd dat het gevreesde virus ook de opduikt in andere Aziatische landen. Concreet denkt de FAO aan Zuid-Oost Azië en het Koreaanse schiereiland. In deze gebieden wordt veel varkensvlees geconsumeerd.
Verspreiding verhinderen
Om een verdere verspreiding van het AVP-virus te verhinderen, zijn in China inmiddels ettelijke tienduizenden varkens afgemaakt. Waarschijnlijk heeft het (illegale) transport van varkens(vleesproducten) tot het verslepen van het virus bijgedragen. De FAO-sectie van grensoverschrijdende dierziekten (ECTAD) onderhoudt intensieve contacten met zowel de Chinese instanties en die uit de omliggende landen, om direct actie te kunnen ondernemen in het geval van verdere uitbraken. Verder heeft de FAO met het Chinees ministerie van landouw een noodplan uitgewerkt. Opvallend is dat de Chinese regering de nationale media opdracht heeft gegeven niet te berichten over een verdere uitbreiding van de AVP. Met deze censuur wil de regering de angst onder haar bevolking niet verder aanwakkeren.