Nieuwe marktplaats voor verkoop restpartijen
Nieuwe en creatieve afzetmogelijkheden vinden, zodat afwaardering naar compost of de verbrandingsoven wordt voorkomen, dat is de doelstelling van het platform. Het werkt voedselbreed. Alles op het gebied van vlees, maar ook groenten en fruit, vis, zuivel en dranken kan aangeboden worden op de website, zegt initiatiefnemer Jacob Kapitein uit Urk.
Vleespakketten
„We zijn er van overtuigd dat er dan iets moois gaat gebeuren. Bijvoorbeeld een vleesverwerker die naast vlees ook groente aankoopt om deze te verwerken in zijn vleespakketten.”
Kapitein en zijn compagnon Jacob Vlot hebben een achtergrond in de visserij. „We kwamen er achter hoeveel tijd en moeite het kost om voedsel aan de man te brengen, en hoeveel koelhuizen vol liggen met eten dat misschien nooit wordt verkocht.” Vanuit die ervaring is Voedselmarkt.nl geboren.
Vraag en aanbod
De site is sinds vorige week live. Het aanbod is dan ook nog vrij dun, beseft Kapitein. „We zijn nu op zoek naar partijen in de voedselketen die hun overgebleven producten via ons willen verkopen. Tegelijkertijd zoeken we partijen die dit willen kopen, zodat we vraag en aanbod beter en eerder op elkaar kunnen afstemmen.”
Het platform werkt vrijwel identiek als het bekende Marktplaats. De aanbieder maakt een account aan en plaatst zijn gratis advertentie met daarbij een vraagprijs. De potentiële koper heeft via internet rechtstreeks contact met de aanbieder.
Kwaliteit
Kapitein kan niet instaan voor de kwaliteit van het aangeboden product. Maar bang voor advertenties met zieke of rotte producten is hij niet. „De bedrijven die via ons willen handelen, zowel aanbieders als vragers, moeten tegenwoordig aan zoveel regels en eisen voldoen. Daarom houden ze elkaar scherp.”
Voedselmarkt is niet bedoeld voor particulieren. „Het gaat niet om een vierkante meter uit de volkstuin, maar om partijen in de schuur van bijvoorbeeld een akkerbouwer.” Aan afzetkant zijn er veel mogelijkheden, meent Kapitein. „Ik denk bijvoorbeeld aan zorginstellingen en ziekenhuizen. Maar ook restaurants en de retail kan bij ons kopen.”
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Voedselmarkt, Fenneke Wiepkema