Duitse landbouwminister wil serieus kijken naar uitstel nieuwe regels varkenshouderij
De houding van de landbouwminister komt voor de varkenshouders als geroepen, want het water staat hen aan de lippen en de gevolgen voor het onverdoofd castratieverbod en de wijzigingen inzake zeugen- en kraamhokken (verbod op vastzetten van zeugen in een hok) zijn dusdanig desastreus dat meer dan 50 procent van de Duitse varkenshouders aan stoppen denkt binnen tien jaar.
Problemen bespreken
Dit blijkt uit een onderzoek van ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands), dat in Duitsland voor veel discussie heeft gezorgd. De landbouwminister heeft naar aanleiding van het onderzoek vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de politiek uitgenodigd om de huidige problemen in de zeugenhouderij te bespreken. „We willen in de toekomst ook biggen in Duitsland produceren”, zei de minister na het gesprek. „Hiervoor hebben we gemeenschappelijke en duurzame oplossingen nodig. Economische efficiëntie, dierenwelzijn en sociale acceptatie sluiten elkaar niet uit."
Dierenwelzijn prioriteit
Een verlenging van de invoering, zoals voorzien door sommige federale staten, zou volgens Klöckner alleen gebruikt mogen worden om mogelijke alternatieven verder te ontwikkelen en in de praktijk te implementeren. De landbouwminister blijft dierenwelzijn een prioriteit vinden, maar wil wel kijken naar een aanpassing van de regels voor zeugen- en kraamstallen als deze het dierenwelzijn niet ondermijnen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Duitse ministerie van Landbouw