Europa beëindigt importheffingen op goedkopere Chinese zonnepanelen
Maandagavond om middernacht liep de importheffing op Chinese zonnepanelen af. Volgens de Europese Commissie is het in het beste belang van de EU om de maatregelen niet te verlengen. De Commissie zegt dat het hierbij de belangen van producenten, gebruikers en importeurs heeft meegewogen en dat de beslissing ook mede is genomen op basis van de duurzaamheidsagenda van de EU. Voor de landbouw die CO2 moet reduceren, is dit goed nieuws, want met het afschaffen van de heffing worden zonnepanelen goedkoper en kunnen bijvoorbeeld varkenshouders eerder hun investeringen terugverdienen.
Prijsdaling voorspeld
Eerder dit jaar werd de voorspelling gedaan door onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance dat de prijs van zonnepanelen dit jaar met 35 procent zou dalen. Volgend jaar komt daar nog eens 10 tot 15 procent bij. Oorzaak is de beslissing van China om in eigen land de vergoeding voor het leveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet af te bouwen. Daarnaast versobert het land de subsidie voor plaatsing van zonnepanelen. Gevolg: een wereldwijd productieoverschot en dus een prijsdaling. Als de prijs zo snel daalt als voorspeld, is zonne-energie over twee of drie jaar de goedkoopste manier om energie op te wekken. Goedkoper dan wind, biomassa, olie of kolen.
De voorspelling werd gemaakt zonder rekening te houden met een afschaffing van de importheffing. Doordat nu de heffing wordt afgeschaft, worden zonnepanelen ook op de Europese markt goedkoper. De Chinese panelen zijn nog steeds aanzienlijk goedkoper dan de Europese fabricaten en afhankelijk van de Chinese producent kunnen ze van hoge kwaliteit zijn. Een onderzoek naar Chinese fabrikanten bij de aanschaf van een Chinese zonnepanelen is daarom belangrijk.
Invoering heffing
Eind 2013 werden voor het eerst heffingen op Chinese zonnepanelen ingevoerd, voor de duur van twee jaar. De heffing kon oplopen tot 42 procent. Hiermee wilde de EU het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt tegengaan. De eind 2013 ingestelde heffingen werden in maart 2017 nog eens verlengd met achttien maanden, terwijl normaal gesproken een verlenging voor de duur van vijf jaar wordt doorgevoerd. Deze geleidelijke afbouw van de heffingen leidt er volgens de Commissie toe dat de prijzen van in de EU geïmporteerde zonnepanelen geleidelijk aan in lijn komen met de wereldwijde marktprijzen.
Tegen de importheffingen is op Europees niveau geprocedeerd. 26 bedrijven hadden volgens eigen zeggen schade ondervonden als gevolg van de maatregelen, maar het Europese Gerecht, de op een na hoogste EU-rechter, veegde in maart 2017 alle eisen van tafel. Zo vond de rechtbank dat de heffingen niet onevenredig hoog waren gelet op het doel.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Europese Unie