'Antibioticagebruik rust te veel op veearts'
Dirven vindt dat een te hoog antibioticagebruik de verantwoordelijkheid moet worden van een expertteam van veehouder, dierenarts, voerleverancier en bank dat het veebedrijf gaat bekijken. Het expertteam moet een verbetertraject voorstellen dat haalbaar is. Het te hoge antibioticagebruik is dan een bedrijfsprobleem en niet een veterinair probleem.
Dirven noemt ook de bank omdat hij ervaart dat er bedrijven zijn die moeten investeren in bijvoorbeeld het klimaatsysteem van de stal om de dieren gezonder te krijgen, maar dat hier geen geld voor is en dat de bank ook niet bereid is te financieren. In de praktijk blijft het antibioticagebruik dan vaak te hoog, omdat de adviezen van de dierenarts niet goed opgevolgd kunnen worden.
Sterker geluid vanuit de praktijk
Het CPD is opgericht om een sterker en duidelijker geluid direct vanuit de praktijk te laten horen, vertelt Dirven. Het CPD vindt bijvoorbeeld dat de huidige regels voor antibiotica doorschieten. „Van het structurele antibioticagebruik moeten we af. Maar regels moeten niet doorschieten. De sector heeft zelf, zonder regels en sancties, al laten zien dat ze grote stappen kan zetten.”
Doelstelling is dat het CPD samen met de KNMvD aan tafel zit om te onderhandelen over nieuwe uitvoeringsregels, zodat er meer draagvlak ontstaat bij de dierenartsen en dat de regels ook uitvoerbaar zijn in het veld. „We willen goed samenwerken”, aldus Dirven.
Het CPD vertegenwoordigt volgens Dirven inmiddels ongeveer 70 procent van de pluimveestapel, varkensstapel en kalveren in Nederland. Ook praktijken met voor gezelschapsdieren en rundvee hebben zich aangesloten bij het collectief.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Ellen Meinen