2020: wel of niet alsnog investeren in luchtwasser?
Deelnemers aan de stoppersregeling hebben de mogelijkheid hun varkensbedrijf ook na 2020 voort te zetten. Daartoe hebben ze nu nog anderhalf jaar de tijd om te voldoen aan de eisen van het Besluit emissiearme huisvesting. Voor DLV Advies is het nog onduidelijk hoeveel potentiële stoppers besluiten om alsnog door te gaan.
Reduceren ammoniakuitstoot
De centrale vraag die bij veel potientiële stoppers speelt die alsnog na 2020 willen doorgaan is: Hoe kan ik de ammoniakuitstoot voldoende reduceren tegen zo laag mogelijke kosten? Een investering in een luchtwasser is vrijwel altijd de beste en goedkoopste optie om aan de eisen van het Besluit emissiearme huisvesting te voldoen. Soms zijn kleine afdelingsluchtwassers ook nog een optie, al zijn die qua voorzieningen vaak wel lastiger in te passen. Andere maatregelen, op vloer- en kelderniveau, zijn vaak een stuk ingrijpender en lang niet altijd toereikend als het gaat om ammoniakreductie.
Maatwerk
De volgende vraag die dan opspeelt is: Wat kost het me? Op deze vraag kan Jos de Groot geen concreet antwoord geven: „De kosten hangen af van de bedrijfssituatie. Dus maatwerk. In de praktijk zijn vleesvarkensstallen wel gemakkelijker 2020-proof te maken dan zeugenstallen.” Op de website van DLV Advies zegt De Groot een paar vleesvarkensbedrijven, met een omvang van circa 1.000 vleesvarkens, te kennen die onlangs investeerden in het emissiearm maken van één of meerdere stallen. In alle gevallen werd een centraal afzuigkanaal aangelegd en een luchtwasser geplaatst. Afhankelijke van de situatie kost een luchtkanaal tussen de 200 tot 400 euro per strekkende meter. In sommige gevallen moet ook de ventilatie worden aangepast. Bij de keuze voor een chemische luchtwasser adviseert De Groot ook rekening te houden met de kosten voor opslag van zwavelzuur en spuiwater. Deze extra voorzieningen kosten al snel 15.000 euro.
Kosten maatregelen
De kosten om een vleesvarkensstal klaar te stomen voor 2020 verschillen dus per bedrijf. Volgens DLV Advies moet je rekening houden met een investering van 65 tot 75 euro per varkensplaats. Een luchtwasser kost circa 60.000 euro. De kosten voor het maken van een centraal afzuigkanaal inclusief de bijbehorende werkzaamheden bedragen al snel 15.000 euro. Hoe hoger de stal, hoe makkelijker het is om een luchtkanaal in te passen. Is een dergelijke investering op een bedrijf met 1.000 vleesvarkens rond te rekenen? Ook dat verschilt per bedrijf. Bedrijven met een omvang van 1.000 tot 1.500 vleesvarkens zijn kleiner dan het gemiddelde vleesvarkensbedrijf. Investeren en werken met een voergeldcontract voor deze bedrijven is volgens DLV Advies dan een serieuze optie. Bedrijven zijn dan verzekerd van een vast inkomen en dat maakt de investering iets zekerder.