Belgische varkenshouders verwerken meer stikstof en fosfor
Varkensmest staat in België op nummer één als grootste mestverwerker. Nagenoeg 85 procent van de stikstofverwerking werd afgelopen jaar gerealiseerd door de verwerking en export van varkensmest (in totaal 18,9 miljoen kg N of 42,8 procent) samen met de verwerking en export van pluimveemest (in totaal 18,4 miljoen kg N of 41,7 procent). Kanttekening hierbij is dat de rechtstreekse export van pluimveemest daalde van 6,6 (in 2016) naar 6,3 miljoen kg N, wellicht als gevolg van de fipronilcrisis. Een deel van de pluimveemest moest worden verbrand.
Rundermest
De verwerking van runder- en kalfsmest is met 2 procent gestegen en dit ondanks het feit dat er minder rundermest geïmporteerd werd uit Nederland en de verwerking van de dikke fractie van rundermest daalde met 11 procent. De export van ruwe rundermest naar Nederland (+11 procent), de verwerking van dunne fractie van rundermest (+27 procent) en de verwerking van runderstalmest (+5 procent) zijn daarentegen wel sterk gestegen.
Nieuwe installaties
In België is de biologische stikstofverwijdering uit de dunne fractie van varkensmest, rundermest en digestaat nog steeds de meest toegepaste techniek (98 van de 124 installaties), gevolgd door biothermische droging (16 installaties). In 2017 werden 4 nieuwe installaties opgestart: dit zijn 2 biologische verwerkingsinstallaties en 2 biothermische drooginstallaties, waarvan 1 hygiënisatietrommel. Deze laatste betreft een nieuwe techniek die de dikke fractie van mest, samen met pluimveemest en runderstalmest, hygiëniseert voor export naar Frankrijk. In 2019 zullen er naar verwachtingen nog een 10-tal nieuwe installaties gebouwd worden.
Hoeveelheid stikstof
Net als in 2016 is de grootste hoeveelheid stikstof (14,8 miljoen kg N of 40 procent) afgelopen jaar verwerkt via de biothermische droging van voornamelijk pluimveemest, paardenmest, dikke fractie van varkensmest en dikke fractie van rundermes, al dan niet gecombineerd met drogen en korrelen. Een gelijkaardige hoeveelheid stikstof (13,1 miljoen kg N of 35 procent) wordt verwerkt via de biologische verwerking van de dunne fractie van varkensmest, rundveemest of digestaat. De grootste hoeveelheid fosfaat (11,8 miljoen kg P2O5 of 66 procent) wordt verwerkt via de biothermische droging.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking, VCM)