Pig Business thema-avond 'Voeding' 12 september
Stoeien met vezels in varkensvoeding
Een te goede conditie van zijn 2.000 zeugen in groepshuisvesting met brijvoeding was Jan een doorn in het oog. Tijdens het voorgesprek maakte hij duidelijk dat dit bij hem ten koste ging van de voeropname en de juiste dosering van voer in de kraamstal. Ook het uiteindelijke aantal verkochte biggen per zeug per jaar zinde hem niet. Wat was er aan de hand? Jan zegt hierover: „Ze namen in de kraamstal onvoldoende voer op en ik kreeg daardoor de melkproductie niet goed genoeg op gang. Ook de voorbereiding op de volgende cyclus ging niet naar mijn zin. De forse zeugen waren bovendien vadsiger en dus luier, wat de kans op doodliggen vergrootte. Dit allemaal ondanks alle zorg die mijn professionele vaste medewerkers eraan besteedden.” Ook de hoge prijs van de vezelrijke bierborstel en deze te vervangen door een ander product, was in 2017 reden voor Jan om in contact te treden met zijn voerleverancier voor een verbetertraject. Op De Grenshoeve kozen ze ervoor om met het programma ‘Solide Structuur Extra’ te starten, samen met andere aanpassingen in de rantsoenen.
Baaszeugen
Het te tackelen probleem was dat bij de sensorvoeding op De Grenshoeve de ‘baaszeugen’ in de groepshuisvesting volop gelegenheid kregen zich vol te vreten. De timidere zeugen kregen daardoor onvoldoende voer en bleven te dun. „Als je daarop extra gaat voeren, bereik je niet wat je wilt. Een voerstation is wat dat betreft ideaal, je kunt op maat voeren en de zeug krijgt de tijd zijn voer op te nemen”, aldus de begeleidende nutritionist van Agrifirm. „De kunst is dus te spelen met de energiewaarde, vezels en structuur in het mengsel om die hard vretende dragende zeugen toch een verzadigd gevoel te geven.” De percentages Solide Structuur Extra die Jan Scholten nu bijmengt, verschillen per rantsoen. Het grootste effect ziet hij in de drachtfase: „Bij mij lopen de zeugen in groepen van zes tot acht op één voerplaats. Na een half jaar, en het geleidelijk opruimen van de te forse zeugen, kreeg ik eindelijk grip op de conditie van mijn zeugen. Dankzij het vezelrijke bijproduct, dat Agrifirm me nu levert, kan ik de conditie van zeugen beter managen en zie ik uniformere zeugen. Ze maken een rustiger en fittere indruk en geven meer melk, het uitvalspercentage is lager. Zeker ook de bigvitaliteit is verbeterd.”
Resultaten
Jan vertelt verder dat zijn technische resultaten verbeterden. Over het eerste halfjaar van 2018 ligt dat op 32,5 gespeende biggen per zeug per jaar. Maar eigenlijk rekent hij met het verkochte aantal biggen per zeug per jaar; de tweede keuze biggen mest hij namelijk op De Grenshove af. Jan: „Ook het aantal verkochte biggen steeg. Overigens wil ik wel toevoegen dat ook verandering van zeugen en de beerkeuze een - beperkte - invloed heeft gehad op de verbeteringen. We gingen namelijk over van de TN20 op de TN70 en we gebruiken een Piétrain-eindbeer van andere genetica.
Vezelmengsel
Het product Solide Structuur Extra, zoals Jansen dat toepast bij zijn zeugen, valt onder het Fiber for Pigs-assortiment van Agrifirm. Het product is samengesteld uit een mengsel van vezel- en structuurrijke grondstoffen. Ze worden op een specifieke manier geprocessed. Dit product kan worden toegevoegd aan rantsoenen bij zelfmalers. Ook bestaat er een soortgelijk product voor bedrijven die volledige mengvoeders voeren. Agrifirm nutritionist Albert Schoterman zal tijdens de inleiding van Jan Scholten de bezoekers specifiek iets over de waarde van vezels in de varkensvoeding vertellen.
Homogeniteit
Extra aandacht voor vezels op De Grenshoeve in het brijvoer blijkt ook nog andere effecten te hebben. De mest blijft smeuïg en is ook droger waardoor de hokken droger blijven. „Dit geeft een belangrijke verbetering in de gezondheid van klauwen. Ik zie beduidend minder kreupelheid bij de zeugen. Een ander effect van de drogere hokken is dat het klimaat in de afdelingen aangenamer is”, aldus Jan. „Verder geeft het vezelrijke product een positieve bijdrage in de homogeniteit van de brij; de brij stroomt mooi uit en ontmengt niet.”
Met het Agrifirm-programma Fiber for Pigs richt Jan’s voerleverancier zich op alle diergroepen, van big tot zeug en op vleesvarkens van zowel droog- als brijvoerbedrijven. Per diergroep bestaat er een gebruiksadvies over de toepassing van het product. Het is één van de vele mogelijkheden die we kennen om de maag- en darmgezondheid te verbeteren. In de lezing van Jan Scholten op 13 september kijken we dus vooral naar de effecten die vezels hebben op de voeding van ‘oudere’ varkens.
Beeld: Ellen Meinen