IKB Nederland begrijpt besluit CBL niet
Doordat GlobalGap als de standaard is gekozen moet IKB Nederland Varkens door het laten uitvoeren van een benchmark aantoonbaar maken dat de IKB eisen minimaal gelijkwaardig zijn aan de GlobalGap standaard. „Na vergelijking van de voorschriften blijkt juist dat GlobalGap niet volledig voldoet aan de IKB Nederland eisen”, laat IKB Nederland weten.
Waarom GlobalGap door het CBL als de standaard is gekozen blijft daarom voor IKB onduidelijk. „In Nederland gelden voor het houden van varkens strengere eisen dan in de rest van de wereld. Door IKB Nederland Varkens wordt aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en huisvesting invulling gegeven. Het is daarom de vraag waarom niet is gekozen voor IKB als de standaard voor Nederlands varkensvlees?”
Import mogelijk door GlobalGap
GlobalGap neemt de wetgeving die in het land waar de varkens worden gehouden als basis. IKB Nederland zegt hierorver: „In Nederland heeft het antibioticabeleid zoals het wordt uitgevoerd door IKB Nederland geleid tot een forse reductie van het antibioticagebruik. Binnen GlobalGap gelden op het gebied van antibiotica minder strenge eisen. Ook op het gebied van welzijn en huisvesting zijn eisen die in Nederland gelden in andere landen niet van toepassing. De vraag is of het kwaliteitsniveau dat in Nederland door de varkenssector bereikt is, op deze manier wel voldoende beloond wordt?”
Volgens IKB Nederland worden Nederlandse varkenshouders die ten opzichte van hun buitenlandse collega’s veel extra investeringen hebben moeten doen met GlobalGap gelijkwaardig gesteld. Voor het CBL maakt het niet uit waar het varken vandaan komt, als het maar aan de GlobalGap eisen voldoet.
Tekst: Ruben van Boekel