Dalende varkensprijzen in EU
De varkensprijzen tonen een duidelijk dalende trend. Bij de Duitse varkensinternetbeurs op dinsdag 11 september 2018 werden, verdeeld over negen partijen, in totaal 1.600 vleesvarkens verkocht tegen een gemiddelde prijs van 1,45 euro. Twee weken geleden, op de internetbeurs van 28 augustus werden nog 1.780 varkens verkocht tegen een gemiddelde prijs van 1,60 euro/kg. Dit betekent een prijsdaling van 10 cent binnen één week en 15 cent/kg binnen twee weken. Daarmee is weer het prijsniveau bereikt van week 31 (31 juli). De prijs dinsdag varieerde van 1,445 tot 1,46 euro. Zeven partijen van in totaal 1.165 varkens bleven onverkocht omdat de verlangde minimumprijs niet werd bereikt. Op 28 augustus varieerde de prijs tussen 1,58 en 1,61 euro en bleven 975 varkens van de 2.705 onverkocht.
EU-varkensprijzen
Behalve in Denemarken vertonen de varkensprijzen in de hele EU een dalende tendens. Nadat in Nederland de prijs voor slachtvarkens reeds in week 35 daalde, volgde de meeste EU lidstaten pas een week later. In Duitsland werd de prijsverlaging vooral ingegeven door de houding van enkele slachterijen. Doordat zij volgens het ISN tegen een verlies bij de slachtingen aanzaten, trapten zij op de rem en verminderden hun slachtingen. Dit zorgde voor een groter aanbod op de markt van levende vleesvarkens. Het gevolg: een prijsverlaging van 7 cent. Ook ons land, België en Oostenrijk volgden deze prijsverlaging. Spanje verlaagde haar prijzen met 2 cent. In Denemarken blijven de prijzen gelijk. Maar met 1,31 euro staan de Denen nog steeds laatste in de prijsranglijst van de vijf grootste EU varkenslanden. Volgens de ISN maken deze prijsverlagingen de partijen op de varkensmarkt erg onzeker. Begin deze week was sprake van een toenemend aanbod, bij een matige vraag. Volgens ISN resulteert dit in een zwakke prijsontwikkeling. De handel houdt rekening met een verdere daling met circa 5 cent van de leidende Duitse noteringen.
Biggenmarkt
De afzet op de biggenmarkt verloopt met de week moeizamer. Van een stroeve afzet is inmiddels geen sprake meer. Het plaatsen van de biggen gaat nu uiterst stroef. Afgelopen week gaf Vion nog een richtprijs van 25,50 euro aan. Voor deze week is het nog onbekend.