‘Meer vlees is beter voor de gezondheid’
Op basis van een onderzoek onder 220.000 volwassen stellen Canadese onderzoekers van de McMaster Universiteit, volgens het dagblad The Telegraph, dat een herwaardering van vlees (en kaas) op z’n plaats is. Volgens de onderzoekers zou de consumptie van drie maal zoveel zuivel en anderhalf keer zoveel rood vlees - als wel wordt aangeraden - de kans op vroegtijdig overlijden met cira 25 procent verminderen. De onderzoeksgroep die flink meer kaas en rood vlees consumeerde, noteerde zo’n 22 procent minder hartaanvallen.
Verzadigde vetten
De wetenschappers stellen, dat gangbare adviezen die sterk gericht zijn op het terugdringen van vetten, met deze bevindingen weleens stevig ter discussie zouden kunnen en moeten komen. Zo gaan Canadese overheidsdiensten (NHS) er nog van uit dat je maximaal 8 procent van je voeding uit zuivel zou moeten halen en hooguit 70 gram per dag aan rood vlees. Onderzoeksleider dr. Mente stelt dat vooral de beschermende rol van verzadigde vetten serieus op de agenda moet komen en dat gangbare opvattingen over vlees (en kaas) tegen het licht gehouden zouden moeten worden. Een bijkomend voordeel van deze dierlijke producten is dat ze zeer veel nuttige bouwstoffen bevatten, een hoge voedingswaarde en verzadigingsgraad hebben. Zo hebben consumenten minder de neiging om hun toevlucht te nemen tot voedingsmiddelen met vooral veel koolhydraten en suikers.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de...
Beeld: Agrio archief
Bron: Telegraph.co.uk