Limburgse varkenshouders waarschuwen al jaren voor dit varkenspest scenario
Zuid-Limburg ligt hemelsbreed op slechts 150 kilometer van Etalle, de plek in de Belgische Ardennen waar bij drie wilde zwijnen de Afrikaanse Varkenspest (AVP) werd geconstateerd. Al jaren steken wilde zwijnen vanuit de aanpalende Belgische Voerstreek de grens met Nederlands Limburg over. Agrariërs beklagen zich al langer over de schade die ze veroorzaken en de mogelijke overdracht van besmettelijke ziekten. Jagers worden echter beperkt door Nederlandse regelgeving. En de provinciale overheid durft zich niet haar vingers aan dit politiek gevoelig onderwerp te branden. Frank de Rond, directeur van Livar, hoopt dat deze AVP vondst bij wilde zwijnen in de Ardennen de provinciale en rijksoverheid eindelijk wakker schudt en ze aanzet om de wilde zwijnen echt gericht te gaan bestrijden. „En de 0-stand buiten het Mijnweg en de Veluwe te handhaven.”
Extra opslagcapaciteit
Aan de Hilleshagerweg in Mechelen, op precies 150 km afstand in vogelvlucht van Etalle, de plaats in de Belgische Ardennen waar deze week drie besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen, exploiteert Joshua van Wersch zijn varkenshoederij. Hij is de meest zuidelijke varkenshouder van Nederland. Op kleine schaal houdt hij enkele tientallen varkens die normaliter de hele dag buiten vertoeven op verschillende gronden. Zomers begrazen ze graslanden, terwijl ze in de winter vooral op akkers en bosjes te vinden zijn. Dit varkensvlees verkoopt hij aan de betere restaurateurs, via internet en als vleespakket aan particulieren. Ook voor Van Wersch kwam de melding donderdagavond als een donderslag bij heldere hemel. Vrijdag neemt hij direct maatregen. Hij bouwt extra stalruimte voor zijn dieren en is bezig met het organiseren van vervroegd slachten van enkele varkens. „Ik ben nu extra opslagcapaciteit aan het organiseren voor dit vlees omdat ik het zelf vermarkt.” Verder maakt hij de stallen in orde om ze hierin eventueel continu te laten vertoeven. Enkele kilometers noordelijker ligt het slachthuis Kerkrade. Tot nu toe (vrijdagmiddag red.) hebben we nog niets van de NVWA vernomen over eventuele extra maatregelen. We hanteren de gangbare hygiëne voorschriften”, zegt directeur en vleesgrossier Peter Krekels.
Geen paniek
Op 200 km van de AVP uitbraak erkent Frank de Rond, directeur van Livar, het Limburgs Kloostervarken, dat het ook hem het nu beangstigd dat het AVP virus steeds korter bijkomt. Desondanks onderstreept hij dat het zaak is om vooral niet in paniek te geraken, maar het hoofd koel te houden. De Rond: „De varkens van de deelnemende bedrijven mogen vooralsnog gewoon naar buiten. Het is zaak dat ze daarbij niet in contact kunnen komen met de zwijnen. Ook is het belangrijk dat de varkenshouders en andere erfbetreders strenge hygiënevoorschriften naleven.” Komend weekend heeft De Rond een overleg gepland met veterinair specialisten. „We gaan bespreken wat in de huidige situatie het verstandigste is en welke aanvullende maatregelen, die ook op de langere termijn uitvoerbaar zijn, we kunnen nemen. Mogelijk kan het nog wel eens lang gaan duren.” De Rond hoopt nu op gericht maatregelen van de overheid en meer afschot bevoegdheden voor de jagers. De Rond: „Door het weinige afschot in de afgelopen jaren hebben de zwijnen zich vooral in Limburg en Brabant volop kunnen vermeerderen.”