‘Vion slacht geen Belgische varkens meer’
Volgens Vergote, tevens woordvoerder varkenshouderij bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in België hebben ook de Duitse slachterij Tönnies en een enkele slachterij in Frankrijk laten weten voorlopig geen Belgische varkens meer af te nemen.
De maatregelen bij Vion en Tönnies en mogelijk ook andere slachterijen zijn een fikse tegenslag voor de Vlaamse varkenshouderij. Vergote begrijpt echter wel waarom slachterijen nu terughoudend zijn met het afnemen van Belgische varkens. „Niemand wil verantwoordelijk zijn voor een eventuele insleep van besmette varkens en iedereen doet er alles aan om dat risico te vermijden. Voor ons is het een hard gelag, maar ik snap het wel. Ik denk dat onze slachterijen hetzelfde hadden gedaan als het in een ander land was.”
Geïsoleerd
De gevolgen van de (tijdelijke) importstop zijn groot. „Het betekent dat wij als Belgische varkenshouders geïsoleerd raken tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk. Vooral Duitsland is voor ons een grote afzetmarkt.” In Nederland, onder meer bij Vion. worden jaarlijks naar schatting tussen de 100.000 en 200.000 varkens uit België geslacht. „Dit betreft veelal speenbiggen die in Nederland zijn opgegroeid en hier verder opgroeien als vleesvarken. Als de dieren slachtrijp zijn, worden ze vaak in Nederland geslacht”, legt Vergote uit.
De Belgische varkenshouderij, die voornamelijk in Vlaanderen zit, houdt intussen haar adem in. „Het wegvallen van de Nederlandse, Duitse en Franse markt is al een drama, maar onze grootste angst is dat straks ook China en andere Aziatische landen ons varkensvlees niet meer willen.”, aldus de Vlaamse varkensvoorman.
Prijsval
Hij voorziet een prijsval van de varkens- en biggenprijzen. Niet alleen in België, ook in Nederland. „België heeft een zelfvoorzieningsgraad van 240 procent. Dat betekent dat van elke vijf varkens er drie worden geëxporteerd. Deze varkens blijven nu in de markt. En als het aanbod aan varkensvlees te groot is, zullen de prijzen dalen. De Nederlandse varkenshouderij gaat dit ook merken”, vreest Vergote.
Ook voor de biggenprijzen heeft de importstop die slachterijen als Vion en Tönnies hebben ingesteld, gevolgen, verwacht Vergote. „Als het varkensvlees niet weg kan, zullen Belgische varkenshouders geen nieuwe biggen opleggen. De biggen die uit Nederland naar ons toe komen, blijven dan op de markt waardoor er ook hier een overaanbod ontstaat.”
Volgende week zal aan de varkens- en biggenprijzen te merken zijn hoe groot de impact is. De prijsdruk kan volgens Vergote lang aanhouden. „Daarom hopen wij vurig dat het bij deze twee gevallen van Afrikaanse varkenspest blijft en dat de media-aandacht wegebt.” Veel hoop heeft de Vlaamse varkenshouder echter niet. „Ik denk, eerlijk gezegd dat binnenkort ook in Duitsland gevallen van Afrikaanse varkenspest worden geconstateerd. Ik hoop het niet, ik verwacht het wel. De wilde zwijnen waar het nu om gaat zijn 10 kilometer van de Duitse grens gevonden.”