'Voerprijs wordt niet zo hoog als iedereen denkt'
Dat zegt commercieel directeur Johan Schuttert van voerfabrikant AgruniekRijnvallei. Door de droogte deze zomer vallen de opbrengsten van de oogsten in Noordwest-Europa een stuk lager uit dan vorig jaar. Mede daardoor was de afgelopen weken de markt overspannen, geeft Schuttert aan. „Wij moesten euro’s meer betalen per 100 kilo voor voergrondstoffen. Enkele grondstoffen zijn 3 of 4 euro per 100 kilo omhooggegaan. Momenteel stabiliseert de markt en dalen de grondstofprijzen al weer.” Schuttert verwacht dat de grondstofprijzen de komende tijd hoog blijven en wellicht nog iets stijgen; bedragen durft hij echter niet te noemen. „Maar stel dat grondstofprijzen eerst met 4 euro stijgen en daarna met 2 euro zakken dan is de grondstof nog 2 euro duurder dan vorig jaar.”
Door de stijgende grondstofprijzen verhoogde AgruniekRijnvallei haar voerprijs met dubbeltjes per honderd kilo. „Niet met euro’s per honderd kilo”, benadrukt Schuttert.
CCM aangeboden
AgruniekRijnvallei kreeg de afgelopen paar weken ook steeds vaker corn cob mix (ccm) uit Duitsland aangeboden. „Door de droogte heeft een grote groep melkveehouders mais aangekocht voor een hoge prijs. Maar nu de droge periode voorbij is, hoopt een grote groep melkveehouders nog één keer gras in te kunnen kuilen. Die groep melkveehouders wacht liever eerst af hoeveel gras ze in de kuil krijgen voordat ze voor een hoge prijs, slechte kwaliteit mais aankopen”, geeft Schuttert aan.
„Door de droogte zit er nauwelijks kolf en daardoor weinig zetmeel in de mais waardoor de voedingswaarde relatief laag is; ook voor koeien. Om de melkgift op peil te houden, moeten melkveehouders met de relatief slechte kwaliteit mais veel krachtvoer bijvoeren. Dat maakt aankopen van mais minder interessant.”
Vooral in Oost-Nederland was het droog en valt de maisoogst erg tegen. In Zuid- en Noord-Nederland viel in de zomer meer regen. „Op enkele percelen in Zuid- en Noord-Nederland staat de maisoogst er best goed bij. En ook uit bepaalde gebieden in Duitsland krijgen we goede kwaliteit mais aangeboden.”
12.000 ton CCM
De voerfabrikant die erom bekendstaat veel CCM in zijn varkens- en pluimveevoeders te verwerken, kuilde vorig jaar ruim 12.000 ton CCM in. „Vorig jaar was de oogst erg goed. Door de hoge oogst van vorig jaar, hebben we tot het voorjaar van volgend jaar genoeg CCM in opslag. Met de nieuwe oogst daarbij kunnen we tot volgend jaar november CCM in onze voeders blijven verwerken”, verwacht Schuttert.
„De oogsten vallen dit jaar later uit, maar het is niet zo dat we geen CCM meer in onze voeders kunnen verwerken omdat alle mais gehakseld wordt voor snijmais.”