POV en Vion terughoudend over gevreesde prijsval varkens en biggen
De POV stelt alleen dat de prijzen afhankelijk zijn van vraag en aanbod en verwijst voor een antwoord naar Vion en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Vion op haar beurt stelt ‘geen uitspraken te doen’ over toekomstige stappen. „Vion heeft de import van varkens uit België met ingang van 14 september stopgezet. Wij wachten vooralsnog de ontwikkelingen af”, is het enige wat directeur van de divisie Pork bij Vion, Frans Stortelder, kwijt wil. De vleesvarkensprijs bleef deze week bij Vion staan op 1,41 euro per kilo geslacht gewicht.
Op de vraag of POV in gesprek is met Vion en andere slachterijen om ervoor te zorgen dat de financiële gevolgen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest onder controle kunnen worden gehouden, antwoordt POV-voorzitter Ingrid Jansen: „Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijke financiële gevolgen zijn voor de varkenshouders in Nederland. De uitkomsten daarvan zullen intern worden besproken.”
Alarmbel
De Vlaamse varkenshouder en woordvoerder varkenshouderij bij het Algemeen Boerensyndicaat in België, Bart Vergote, luidde dit weekend de alarmbel over de verwachte prijsval in België en Nederland. „België heeft een zelfvoorzieningsgraad van 240 procent. Dat betekent dat van elke vijf varkens er drie worden geëxporteerd. Deze varkens blijven nu in de markt. En als het aanbod aan varkensvlees te groot is, zullen de prijzen dalen. De Nederlandse varkenshouderij gaat dit ook merken”, vreest Vergote.
Ook voor de biggenprijzen heeft de importstop die slachterijen als Vion en Tönnies hebben ingesteld, gevolgen, verwacht Vergote. „Als het varkensvlees niet weg kan, zullen Belgische varkenshouders geen nieuwe biggen opleggen. De biggen die uit Nederland naar ons toe komen, blijven dan op de markt waardoor er ook hier een overaanbod ontstaat.”
Opschorten import
Inmiddels hebben zes landen de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. Dat meldt de Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV). Het gaat om Zuid-Korea, China, Taiwan, Wit-Rusland, Mexico en de Filipijnen. De exportstop is een slag voor de sector. China en Zuid-Korea vertegenwoordigen zowat 45 procent van de uitvoer naar derde landen. En ook de Filipijnen vormen een belangrijke afzetmarkt.
Door de importstop zal er niet alleen in België meer varkensvlees op de markt komen, maar ook in Europa. De mogelijkheid bestaat dat het grotere Europese aanbod een prijsdrukkend effect heeft dat ook voor de Nederlandse varkenshouder nadelig kan uitpakken.