Rutte: Varkensrechten warme sanering niet meer beschikbaar
De verwachting is dat door de warme sanering ongeveer een miljoen varkensrechten uit de markt gehaald kunnen worden. Dat staat gelijk aan 4,4 miljoen kg fosfaat. Een varkensrecht staat voor 4,4 kg fosfaat, terwijl het jaren terug nog op 7,4 kg stond. Dat heeft alles te maken met het feit dat een varkensrecht recht geeft om een dier te houden en niet zozeer op de productie van fosfaat. Sinds het ontstaan van de varkensrechten is de totale fosfaatexcretie van de varkenshouderij echter drastisch verminderd.
Politieke wens
Het staat nu op 37,9 miljoen kg fosfaat, terwijl het fosfaatplafond voor de varkenshouderij op 39,7 miljoen kg is gesteld en zal als de rechten inderdaad definitief uit de markt worden genomen op 33,5 miljoen kg staan. Dat is bijna 16 procent onder het fosfaatplafond. Het uit de markt halen van de varkensrechten heeft dus niets te maken met het tevreden houden van Europa, maar simpelweg de politieke wens om de varkenssector te laten krimpen, waarbij veelal onbewezen of oplosbare zaken als volksgezondheid (fijnstof), mest- en milieuproblemen als argument worden gebruikt.
Varkensrechten niet beschikbaar
De varkenssector zit met 37,9 miljoen kg ofwel 4,5 procent dus al aardig onder het plafond en het is daarom niet meer dan logisch dat de POV pleit om de fosfaatproductieruimte, die vrij komt bij de sanering, beschikbaar te houden voor de varkenshouderij. De POV stelde dat als harde eis om aan de saneringsplannen mee te werken.
Voor Thieme is dit natuurlijk een buitenkans om de krimp van de varkenssector te realiseren en ze vroeg dan ook of het kabinet de rug recht durft te houden en de varkensrechten niet terug geeft aan de varkenshouders. Rutte antwoordde kort maar krachtig met ‘ja’.
Daarnaast kwam uit de oppositie ook het standpunt dat men vindt dat het saneringsgeld van 200 miljoen euro wordt gebruikt om bedrijven op te kopen en niet voor innovaties of voor andere sectoren. Het plan is nu 120 miljoen voor de varkensrechten en 60 miljoen voor innovatie. Thieme diende een motie in, maar behaalde ondanks de steun van SP, PvdA, GroenLinks, Denk, 50Plus en PVV geen meerderheid.
Omzetten naar fosfaatrechten
Vorige week stelden leden van de SGP-fractie ook een vraag aan de minister over de varkensrechten en fosfaatrechten. De SGP wil van de minister weten waarom de minister, indien nodig, niet kiest voor een eventueel tijdelijke ‘omzetting’ van gesaneerde varkensrechten in fosfaatrechten vanaf 2019 en voor bijbehorende wijziging van de staatssteunaanvraag. De minister heeft hierop nog niet gereageerd, maar gezien het stellige antwoord van Rutte zal ook hiervoor weinig draagvlak zijn.