15de wild zwijn met AVP
Inmiddels zijn vijftien besmette kadavers in de zone van 63.000 hectare in en rond het Belgisch Luxemburgse dorpje Etalle gevonden. Deze zone is enkel nog toegankelijk voor zij die kadavers van everzwijnen moeten opsporen en ophalen. Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen neemt op korte termijn waarschijnlijk verder toe. Momenteel worden nog andere everzwijnkadavers uit die regio op AVP onderzocht. Volgens de jagersorganisatie ‘Hubertus Vereniging Vlaanderen’ (HVV) verwachten experten op termijn nog driehonderd à vierhonderd besmette dode zwijnen aan te treffen. In het beste geval slechts een tiental. Deze prognoses zijn volgens de HVV gebaseerd op ervaringen in het buitenland.
Import wilde zwijnen
In de Belgische media zijn berichten verschenen die suggereren dat wilde zwijnen zouden zijn geïmporteerd uit Oost-Europa. Volgens de HVV, waar circa 7.500 Vlaamse jagers bij zijn aangesloten, bestaat voor deze verdachtmaking geen enkel bewijs. Geheel uit te sluiten valt het echter niet, stelt de HVV in een verklaring. Het importeren van everzwijnen is volgens de HVV totaal overbodig. Immers in Wallonië vertoeven heel veel everzwijnen. De HVV reageert op een uitzending van de Waalse omroep RTBF, waarin een anonieme jager een verband suggereert tussen illegale import van everzwijnen en de AVP-vondst van in de provincie Luxemburg. Volgens deze anonieme bron is het een publiek geheim dat dieren uit Oost-Europa worden geïmporteerd om in de Ardennen vervolgens te worden afgeschoten. Ook zou sprake zijn van illegale everzwijnenfokkerij.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: FAVV, Landbouwleven, Belgische ministerie van Landbouw