EU steunt Belgische AVP-bestrijding
De AVP is ongewild gespreksonderwerp nummer één tijdens de informele ministerraad in Oostenrijk deze week. Het baart de Europese ministers van Landbouw grote zorgen dat de AVP nu ook bij wilde zwijnen in de Belgische provincie Luxemburg is opgedoken. De Belgische aanpak van de AVP, die in Oostenrijk door de Waalse landbouwminister Dennis Ducarme werd toegelicht, krijgt de steun van EU-commissaris Phil Hogan. Desondanks vindt Hogan het zorgwekkend dat de EU-lidstaten er schijnbaar niet in slagen een verdere verspreiding van het AVP-virus tegen te gaan. Het gevreesde virus waart inmiddels rond in negen Europese landen. Hogan benadrukt dat de EU en haar lidstaten er alles aan doen de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Desondanks vindt hij het teleurstellend dat hierin nog niet vooraf gehoopte stappen zijn gezet. In Oostenrijk wees Hogan nogmaals op het grote economische belang om de export van varkensvlees kost wat kost op de been te houden.
EU-hulp
Bij de vondst van het AVP-virus op een varkensbedrijf in een EU-lidstaat, dient voor de schadevergoeding eerst het betrokken land of het dierziektefonds te worden aangesproken. „Mocht de schade fors toenemen dan kunnen de getroffen boeren mogelijk uit de tweede pijler van EU-landbouwfinanciering (plattelandsontwikkeling) worden gesteund”, aldus Hogan.
Nederland
Minister Schouten zegt de onrust in de varkenssector te begrijpen. Ze deelt de zorg die er leeft over een introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland. Ze onderstreept dat, samen met alle betrokken partijen, maatregelen zijn genomen die erop gericht zijn de ziekte buiten de deur te houden. Hygiënemaatregelen zijn hierbij van groot belang. Schouten heeft er vertrouwen in dat de varkenshouderij deze ook neemt. Daarnaast roept ze iedereen op die reist naar landen waar de Afrikaanse varkenspest heerst, geen vlees mee te nemen. Dit is niet alleen in het belang van de varkenssector en de vele gezinnen die daarmee hun brood verdienen, maar ook in het belang van een gezonde wilde zwijnenpopulatie en daarmee de natuur in Nederland.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Europese Unie, Ministerie van Landbouw