Steun voor Belgische varkenshouders
Varkenshouders in Vlaanderen kunnen rekenen op steun vanuit het Landbouwinvesteringsfonds voor het nemen van de nodige veiligheidsmaatregelen gericht op het tegengaan van de verspreiding van de AVP. Het gaat bijvoorbeeld over het aanbrengen van een dubbele omheining rond het bedrijf of het plaatsen van wildroosters. Uiterlijk 30 september dienen varkenshouders hiervoor in te tekenen via het e-loket. Dat heeft de Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege toegezegd na een overleg met vertegenwoordigers van de varkensketen over de AVP-crisis.
Ruimingskosten
De drie Belgische landbouwministers Schauvliege, Collin en Ducarme hebben toegezegd dat varkenshouders in de besmette zone de ruimingskosten integraal krijgen terugbetaald. De ministers zijn volgens vilt.be ook bereid de varkenshouders financieel tegemoet te komen in het inkomensverlies als gevolg de (mogelijk maandenlange) leegstand van de stallen. Volgens de drie ministers wordt momenteel actief gezocht naar kadavers in de geïnfecteerde zone die met 63.000 hectare ruim is bemeten. Op basis van de laboratoriumresultaten en het aantal bevestigde haarden zal de zone preciezer worden afgebakend. Bij het trekken van een cirkel rond de vindplaatsen van alle besmette kadavers, is een gebied van circa 2.300 hectare momenteel effectief besmet. Om verspreiding tegen te gaan, wordt het publiek geweerd in een gebied van 63.000 hectare. Daar worden de everzwijnen ook door jagers met rust gelaten omdat het ongewenst is dat dragers van Afrikaanse varkenspest alle kanten worden opgejaagd. Voor de Waalse autoriteiten reden een tijdelijk jachtverbod van een maand uit te vaardigen. De verwachting is dat deze nog zal worden verlengd. Daarmee volgt de overheid de aanbevelingen van Tsjechische experten die de virusuitbraak in hun thuisland met succes hebben ingedamd. Volgens de Vlaamse jagersorganisatie zorgt bejaging tijdens de piek juist voor een ongewenst effect. Door een drijfjacht slaan de zwijnen op de vlucht waardoor de kans groter is dat de ziekte zich nog sneller verspreidt. In alle stilte jagen, met nachtkijkers en geluiddempers op de geweren, is de opdracht.
Zwijnen niet tolereren
Boerenbond, ABS en hun Waalse collega’s van de FWA opperen gezamenlijk dat everzwijnen niet langer getolereerd mogen worden in Oost- en West-Vlaanderen. De populaties wilde zwijnen zijn in beide provincies klein en geïsoleerd, wat bejaging makkelijker maakt, terwijl het aantal varkensbedrijven in het westen van Vlaanderen juist erg groot is. Wat Boerenbond betreft, dienen ook de populaties everzwijnen in de drie overige provincies sterk gereduceerd te worden; zeker in de gebieden met veel varkensbedrijven.