AVP: Belgische varkensprijs klapt in elkaar
De Belgische varkenshouders ondervinden nu reeds de gevolgen van de vondst van met AVP besmetten wilde zwijnen in de Ardennen. Maandag daalde de geslacht gewicht-prijs met 12,2 eurocent ten opzichte van een week eerder. Dit betekent een forse ongeziene prijsdaling. De Belgische varkenshouders beuren nog slechts 1,117 euro tegen 1,41 euro die Vion deze week betaalt. Dit is een verschil van ruim 30 euro per geslacht varken. De biggenprijs daalde in drie weken tijd van 14,50 euro naar slechts 10 euro. Dit is de helft van de prijs die Vion in Nederland deze week betaalt.
Minder waard
Een Belgisch varken is nu aanzienlijk minder waard dan een varken dat vetgemest is in een van haar buurlanden. Of dat terecht is, lijkt maar zeer de vraag. Tegen vilt.be verklaart Michael Gore van de FEBEV namens de Belgische slachthuizen, dat de vleesgrossiers in de handel met andere landen vastlopen op de exportvoorwaarden van levering van varkensvlees uit een varkenspestvrij land. Hieraan voldoen de Belgische slachthuizen. De grossiers ervaren dat de ontstane situatie in België voor de internationale handel reden is hier misbruik van te maken door lagere prijzen voor het Belgische varkensvlees te bieden. België produceerde in 2017 1.044 000 ton varkensvlees. Dit is 1 procent van de wereldproductie. Het land telt circa 6,2 miljoen varkens. Het aantal jaarlijkse varkensslachtingen bedraagt 11,2 miljoen.
Horrorscenario
De woordvoerder van de Belgische slachthuizen zegt op vilt.be te hopen dat de problemen van de vleesindustrie bij overheid gehoor vinden. „Ook voor slachthuizen is de uitbraak van varkenspest een horrorscenario. Enkele voorbeelden uit de actuele praktijk: grossiers blijven zitten met onverkochte voorraden, van varkensvlees dat onderweg is, weten bedrijven niet of de afnemer het nog accepteert. Afnemers in andere EU-lidstaten beslissen op eigen houtje om de import van levende varkens of Belgisch varkensvlees stop te zetten. Het stoort de FEBEV-woordvoerder dat zusterfederaties, zoals de Italiaanse slachthuizenfederatie, hun leden de boodschap geven om de handel met België te staken. Bovendien wordt Belgisch varkensvlees met Italië als bestemming bij aankomst aan extra analyses onderworpen door de autoriteiten. Hiervan wordt de uitslag pas bekend wanneer de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken.
Disbalans
De actuele situatie in België zorgt voor een grote disbalans tussen vraag en aanbod, met dramatische gevolgen voor de varkensprijs. Van een vergoeding voor het economisch verlies van alle varkenshouders is nog geen sprake. De aandacht richt zich nu puur op de varkensbedrijven in de provincie Luxemburg die geruimd moeten worden omdat ze in de geïnfecteerde zone gevestigd zijn. Gezamenlijk houden ze circa 4.000 varkens. Voor het verlies van deze dieren worden de betrokken varkenshouders volledig vergoed. Voor 50 procent door het Belgisch Sanitair Fonds en voor 50 procent door de EU.