Afrikaanse Varkenspest - Belangrijke aandachtspunten voor Boer EN Burger
De virusziekte Afrikaanse Varkenspest is vastgesteld bij wilde zwijnen in België. Wat zijn eigenlijk de verschijnselen en vooral welke voorzorgsmaatregelen zijn van belang?
Een van de grootste problemen van het AVP virus is dat het zeer stabiel is en dus lang aanwezig kan blijven in verschillende materialen. Eigenlijk kunnen alleen hoge temperatuur die langere periode wordt aangehouden en sommige desinfectantia het virus afdoden. Met een goede (externe) biosecurity kan het virus echter goed buiten het bedrijf worden gehouden.
Besmetting en overbrengen van virus
Direct contact van varkens onderling, of van varkens met wilde zwijnen is een belangrijke besmettingsroute.
Naast direct contact is indirecte transmissie mogelijk via:
- met besmette mest – 11 dagen
- bloed 18 maanden bij 40C en op houten wanden 70 dagen
- grond 1 maand
- vlees 15 weken bij 40C
- ingevroren karkassen 15 jaar bij min. 200C
- gezouten ham 1 jaar.
Bovendien is transmissie mogelijk via steekvliegen en in Afrika door zachte teken van het genus Ornithodoros. De harde Europese teken verspreiden het virus voor zover bekend niet.
Omdat het virus dus in vlees en vleeswaren zeer lang kan overleven, is dit waarschijnlijk de belangrijkste wijze waarop Afrikaanse Varkenspest in Nederland geïntroduceerd kan worden. Dit gebeurt dan dus met meegebrachte etenswaren door mensen die vanuit het oosten van Europa naar Nederland komen. Als deze etensresten bij wilde zwijnen of bij gehouden varkens komen kunnen deze geïnfecteerd worden. Wij willen daarom met klem wijzen op de onderstaande posters! Print deze uit en verspreid deze zoveel mogelijk! Goed initiatief is bijvoorbeeld het verspreiden van folders op parkeerplaatsen en tankstations in Limburg.
AVP ZIEKEVERSCHIJNSELEN
De incubatietijd van AVP virus is tussen de 2 en de 20 dagen. Dit is de periode tussen het contact van het varken met het virus en het optreden van ziekteverschijnselen. Op de dag na infectie is het virus echter al wel in het bloed aan te tonen. Antistoffen zijn vanaf 7-12 dagen na infectie aantoonbaar in het bloed.
De virulentie (= ziekmakend vermogen van het virus) bepaalt de kliniek én de mortaliteit waarbij de peracute vorm bij zeer hoge virulentie wordt gekenmerkt door plotselinge sterfte met weinig verschijnselen.
In de acute vorm bij hoge virulentie bij gedomesticeerde varkens loopt de sterfte vaak op tot 100 % waarbij de sterfte optreedt van 6 tot 20 dagen na infectie.
Download hier poster Afrikaanse Varkenspest - Nederland
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Duits
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Pools
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Roemeens
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Engels
Download hier poster ASP die in Duitsland gebruikt wordt
Bronnen: idialearn, www.bmel.de, asp, NVWA