Risico's op kreupelheid bij aanzuren voeding
„In veel gevallen ging het om ‘luxe’ vleesvarkens. De genoemde symptomen waren stramheid, steile pootstand, leggers, dikke gewrichten en moeilijk overeind komen”, aldus de GD. Volgens een schatting van de GD komen beenwerkproblemen bij 10 tot boven de 25 procent van de vleesvarkens voor.
Achterblijvende botopbouw
Het water bij de dieren was meestal afkomstige uit eigen bron en in een derde van de gevallen aangezuurd. In enkele gevallen is sectieonderzoek uitgevoerd door de GD. Enkele diagnoses waren osteochondrose gepaard aan gewrichtsontsteking en een geval van rachitis met kraakbeendefecten.
Eveneens is in enkele gevallen bloedonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek ten minste één keer dat de botopbouw achterbleef. „Harde conclusies zijn hieruit nog niet te trekken, maar het vermoeden bestaat dat in een aantal gevallen sprake was van verstoringen in het proces van bot- en / of kraakbeenontwikkeling”, meldt de GD.
„Dat kan samenhangen met de soms hoge belasting van gewrichten maar ook met de voeding (o.a. calcium- / fosforvoorziening, vitamine D3). Het effect van aanzuren van drinkwater (of voer) verdient ook aandacht, aangezien dieren bij een dreigende verzuring van het lichaam de zuurgraad neutraal proberen te houden door onder andere het vrijmaken van calciumfosfaat uit de botten.”