Fotoserie: Geldgebrek belemmert bouw teststal
Met douches in de mestgang, kraamnesten, plantenbakken en een loopbrug voor bezoekers zijn de ideeën voor het Varkenshof behoorlijk innovatief. Het plan is uitvoerig beschreven, met 50.000 euro subsidie is in 2012 de technische en economische haalbaarheid van het concept aangetoond, er is een boer die wil meewerken en ook verschillende bedrijven willen graag meehelpen met materialen en uren. Het geld voor de pilotstal ontbreekt echter nog.
Subsidie
Alleen al voor de inrichting van de teststal is ruim 2 ton nodig. Van de bedrijven werd hiervan 50 procent eigen bijdrage gevraagd. Een bedrag dat geen bedrijf of overheid zomaar klaar heeft liggen. Hetzelfde verhaal gaat op voor subsidies. De laatste subsidieaanvraag bij de provincie Gelderland liep spaak, omdat het concept nog ‘te experimenteel’ zou zijn.
Bedenker Jan Pape uit Beltrum is, net als een klankbordgroep van boeren en Wageningen UR volledig overtuigd van zijn idee en betreurt de vertraging van de uitwerking door geldgebrek. „Wij zijn bezig met iets totaal nieuws. Iets dat in de testfase nooit rendabel kan zijn. Maar wij moeten een proefstal voor 9 zeugen, ongeveer 35 biggen en ongeveer 70 vleesvarkens hebben om aan te kunnen tonen dat het werkt wat we hebben bedacht. Al die rapporten en onderzoeken zijn ook nodig, maar we willen het nu echt in de praktijk gaan testen. En dat kost geld. Helaas zit dat de uitwerking nog in de weg.”
Opschaling
Opschaling naar gangbare groottes in de varkenshouderij is geen optie bij het Varkenshof. „Bij dit concept gaat het erom dat het inpasbaar is in een kleinschalig landschap. We zijn uitgegaan van 90 tot 120 zeugen voor een familiebedrijf. Het is niet de opzet om direct een grote markt te creëren.
De toenemende vraag van vooral retailers naar producten met een consumentgerichte toegevoegde waarde, en het daarin tekort schieten van het ‘sterrensysteem’, maken het Varkenshof tot een interessant concept voor de toekomst. De Dierenbescherming heeft aangegeven dat, wanneer het systeem zich heeft bewezen, het mogelijk in aanmerking komt voor 2 of 3 sterren.”
Kostprijs
Uit de haalbaarheidsstudie bleek dat de berekende kostprijs per kilo geslacht gewicht van het Varkenshofvarken concurrerend is ten opzichte van de huidige markt. Ten opzichte van biologisch is het vlees goedkoper en iets duurder dan het reguliere systeem Dit is gunstig, ook in relatie tot de gewenste positionering van het Varkenshof in het ‘tussensegment.’
Lees meer over het Varkenshof in de regionale landbouwvakbladen Vee & Gewas en Veldpost die zaterdag 17 mei verschijnen.