Minder wereldhandel in varkensvlees
Zo zorgt het PED-virus voor een verminderde Amerikaanse varkensvleesexport (-2,8 procent). De VS neemt samen met de EU en Canada 80 procent van de handel in varkensvlees voor zijn rekening. Met de export vanuit Brazilië en China erbij, kom je op meer dan 90 procent van de varkenvleeshandel.
Canada kan niet aan
Naast de problemen met het PED-virus in de VS, mag de EU geen varkensvlees meer uitvoeren naar Rusland vanwege de Afrikaanse varkenspest. Canada kan de gaten in de markt niet opvullen omdat de binnenlandse varkensvleesproductie zo snel niet kan stijgen. Brazilië en China zijn volgens de FAO beter geplaatst om hun export te verruimen. Dat geldt ook voor kleinere exportlanden zoals Wit-Rusland en Mexico.
Hoewel China veel varkensvlees uitvoert, is het Aziatische land tegelijkertijd het grootste importland voor varkensvlees. Toch verwachten de Chinezen dit jaar 7,5 procent minder varkensvlees aan te kopen op de wereldmarkt. Verwacht wordt ook dat Rusland zijn invoer van varkensvlees verder terugschroeft. Enerzijds groeit de varkenshouderij in eigen land, anderzijds zijn er de importverboden. Momenteel is zowel de grens voor Europees (Afrikaanse varkenspest) als Amerikaans varkensvlees (groeibevorderaar Ractopamine) gesloten.
Gestegen productie
Hoewel de handel in varkensvlees op de wereldmarkt vertraagt, wordt er dit jaar met 115,5 miljoen ton varkensvlees opnieuw meer geproduceerd. Een stijging van 1,1 procent. Er is vooral een groei waarneembaar in de ontwikkelingslanden, die samen 60 procent van alle varkensvlees produceren.
Chinese varkenshouders produceren bijna de helft van de totale wereldproductie. Als tweede varkensproducent volgt de EU op ruime afstand, met 22,8 miljoen ton varkensvlees.
Tekst: Ruben van Boekel