De kracht van adjuvantia in varkensvaccins
Waarom een adjuvans?
Per ziekteverwekker kan een andere reactie van het immuunsysteem nodig zijn voor een goede bescherming na vaccinatie. Het adjuvans is in deze de ‘helper’ van een varkensvaccin. Het zorgt ervoor dat de virus-of bacteriedeeltjes uit het vaccin op de juiste manier én lang genoeg gepresenteerd worden aan het lichaam. Zodat het immuunsysteem van uw dieren de kans krijgt te reageren en dus bescherming op te bouwen tegen de betreffende ziekteverwekker. Welk adjuvans er in uw vaccins gebruikt wordt, kunt u lezen in de bijsluiter van het betreffende vaccin.
Eigenschappen van een goed adjuvans
- Presentatie aan het immuunsysteem
Een adjuvans zorgt ervoor dat cellen van het immuunsysteem aangetrokken worden zodat deze zoveel mogelijk virus- of bacteriedeeltjes van het vaccin oppikken. - Depoteffect
Een adjuvans kan ervoor zorgen dat de antigenen uit het vaccin langzaam worden vrijgelaten. Zo heeft het immuunsysteem van het varken meer tijd om te reageren en kan het een beter ‘geheugen’ opbouwen om bij toekomstig contact met de ziekteverwekker sneller en beter op te treden. - Versterken van ‘gevaarsignaal’
Het antigen dat u met vaccineren toedient is een vreemde stof voor het lichaam van het varken. Maar dat alleen is niet voldoende voor een goede reactie van het immuunsysteem. Zo zei een bekende professor onlangs: ‘’Het immuunsysteem reageert NIET op lichaamsvreemde stoffen, maar op GEVAAR.‘’ Het adjuvans versterkt het ‘gevaarsignaal’ en heeft daarom grote invloed op de veiligheid van een vaccin.
De kracht van Metastim
Een bekend adjuvans, dat in een reeks circo en mycoplasma vaccins gebruikt wordt, is Metastim. Dit adjuvans vormt de basis voor veilige, niet-stroperige en makkelijk injecteerbare vaccins. Het dankt zijn kracht aan het zogenaamde ‘Paard van Troje-effect’. Dit werkt als volgt:
Bent u benieuwd welke adjuvantia u in uw huidige vaccinatieschema gebruikt en of dat de meest optimale keuze is? Vraag er eens naar bij uw dierenarts.
MM-04091