Wat zijn de kenmerken van bedrijven met de hoogste seroprevalentie voor Salmonella?
Risicofactoren voor Salmonella
Naar schatting wordt tussen 20-40% van de gevallen van salmonellose geassocieerd met de consumptie van varkensvlees. Daarom is controle bij deze diersoort nog steeds een nog niet ingevulde noodzaak, temeer nog gezien het succes en de effectiviteit van controleprogramma's voor pluimvee. Hoewel op wetgevingsniveau al jaren geen actie meer wordt ondernomen met betrekking tot de bestrijding van de infectie, blijft het pathogeen relevant, zowel vanwege het onderzoek dat wordt uitgevoerd als vanwege de eisen van de industrie, die een oplossing vereist om de ziekte onder controle te houden.
Een van de grootste uitdagingen van de bestrijding van Salmonella is de complexe epidemiologie, waarbij meerdere factoren betrokken zijn die de incidentie van infecties beïnvloeden. Onderzoek naar risicofactoren is een vaak gebruikt hulpmiddel om te verduidelijken welke variabelen van management, productie, biosecurity of voeding van invloed kunnen zijn op de epidemiologie van Salmonella-infecties. Met dit idee in gedachten hebben Ierse onderzoekers een studie ontwikkeld om de risicofactoren te analyseren die geassocieerd zijn met Salmonella-infectie in Ierse varkensbedrijven (Figuur 1). Een van de nieuwigheden van de studie met betrekking tot eerdere onderzoeken was het gebruik van gegevens uit het bedrijf serologisch monitoringsprogramma. Ierland heeft een verplicht monitoringsprogramma voor bedrijven met vleesvarkens waarin maandelijks serummonsters worden verzameld in het slachthuis voor de indeling van de bedrijven in categorieën. De jaarlijkse prevalentie (in 2014) werd gekoppeld aan 30 variabelen verzameld via een vragenlijst, om de factoren te bepalen die verband houden met bedrijven met een hoge prevalentie van Salmonella en die factoren welke zijn gekoppeld aan seronegatieve bedrijven. Er is een vragenlijst ingevuld met 33 vragen over de kenmerken van het bedrijf, management, voeding, biosecurity en gezondheidsstatus (figuur 1).
Figuur 2 geeft de factoren weer die geassocieerd zijn met Salmonella-infectie in deze studie. Biosecurity van het bedrijf werd gemarkeerd als een van de factoren die samenhangen met de aanwezigheid van een infectie. Twee acties met betrekking tot de toegang van het bedrijf gingen gepaard met een lagere seroprevalentie: beperkte toegang binnen het bedrijf voor de voervrachtwagen en schoenenwissel voor personeel en bezoekers bij het betreden van het bedrijf. Deze twee maatregelen zijn bedoeld om de mogelijkheid van het introduceren van ongewenste pathogenen op het bedrijf te beperken en deze studie toont de voordelen van hun strikte toepassing in het geval van Salmonella. Op dezelfde manier toonden de onderzoeksgegevens aan dat bedrijven zonder een omheining een hoger risico hadden op hoge niveaus van seroprevalentie. Een andere factor in verband met de persistentie van Salmonella op het bedrijf was de aanwezigheid van katten. Katten worden vaak gebruikt om muizen op bedrijven te bestrijden. Knaagdieren, en vooral muizen, zijn gastheren van Salmonella. Als de muizen geïnfecteerd zijn, kunnen ze de infectie overbrengen naar de katten, zodat de katten gedurende lange tijd in Salmonella-dragers veranderen.
Voeding is een van de sleutelfactoren bij de bestrijding van Salmonella. Op een vergelijkbare manier als eerdere studies, toonde dit werk aan dat voer in meelvorm het risico op infectie vermindert. Diëten op basis van meel verbeteren de gezondheid van de darmflora en verhogen de weerstand tegen ziekteverwekkers zoals Salmonella.
Een van de meest nieuwe aspecten van dit werk was de gedetailleerde studie van de gezondheidsstatus van het bedrijf, met een gedetailleerde vragenlijst over de ziekten en vaccinaties van elke deelnemer aan de studie. Twee ziekten, varkensdysenterie (Brachyspira hyodysenteriae) en diarree als gevolg van Escherichia coli werden geassocieerd met bedrijven met een hoge seroprevalentie. Deze gegevens weerspiegelen het belang van darmgezondheid bij het voortduren van ziekten zoals salmonellose bij varkens, die verergerd wordt in de aanwezigheid van andere darmpathogenen.
De conclusie van deze studie is dat de resultaten aantonen dat Salmonella-infectie bij varkens multifactorieel is en ze benadrukken ook de noodzaak om tegelijkertijd verschillende controlestrategieën in te bouwen, waaronder, maar niet beperkt tot, voeding, biosecurity en beheersing van andere ziekten.
Oorspronkelijke artikel door Héctor Argüello Rodríguez, gepubliceerd op pig333.com op vrijdag 20 juli 2018.
Aangepast en vertaald van wetenschappelijk artikel: Argüello H, Manzanilla EG, Lynch H, Walia K, Leonard FC, Egan J, Duffy G, Gardiner GE, Lawlor PG. 2018. Surveillance Data Highlights Feed Form, Biosecurity, and Disease Control as Significant Factors Associated with Salmonella Infection on Farrow-to-Finish Pig Farms. Front Microbiol. 15;9:187. doi: 10.3389/fmicb.2018.00187 .