Kunstwerk symbool antiveehouderij-sentiment
Het is de zoveelste campagne tegen de gangbare veehouderij, waarin emotie vermengd wordt met vooropgestelde meningen onderbouwd met louter onderzoeken, suggestieve oordelen en feiten die deze mening ondersteunen, zo blijkt uit een rapport over de Europese veehouderij dat voor het burgerinitiatief door Compassion in World Farming (CIWF) is opgesteld.
Meer dan 130 organisaties uit heel Europa, waaronder in Nederland naast CIWF, Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier, slaan de handen ineen en ondersteunen het burgerinitiatief. In een jaar tijd worden een miljoen handtekeningen verzameld in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen.
Ernstig dierenleed
In het rapport beschrijft CIWF dat honderden miljoenen dieren opgesloten zitten in kooien. Het gaat om onder meer zeugen (door hen moedervarkens genoemd), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt volgens hen tot zeer ernstig dierenleed. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland (ooit bekend als medewerker bij Lekker Dier/Wakker Dier): „Het gebruik van kooien in de veehouderij is een van de grootste bronnen van dierenleed in Europa. Op elkaar gepropt achter tralies hebben dieren bijna geen ruimte voor beweging en natuurlijk gedrag. Het is hoog tijd dat de EU stopt met dit wrede, achterhaalde systeem. Diervriendelijke alternatieve systemen, zoals met vrije uitloop, zijn volop voorhanden.”
Suggestieve rapportage
Het rapport is echter uiterst suggestief. Veel informatie die CIWF in haar rapport geeft gaat over de Europese situatie, maar de vorderingen die in Nederland gemaakt zijn betreffende dierenwelzijn worden nauwelijks benoemd en vervolgens worden deze gegevens met cijfers op een grote hoop gegooid. Dat is opmerkelijk, want wie tussen de regels doorleest, ziet dat de Nederlandse veehouderij vooroploopt. De onderzoeken die ernstig dierenleed aantonen, zijn vooral afkomstig van anti-veehouderij wetenschappers en hun ogenschijnlijke maatschappelijke ondersteuning wordt niet nader uitgewerkt. Een miljoen Europeanen lijkt veel, maar op ruim 741 miljoen inwoners is dat nog geen 0,14 procent.
Ook stelt ze dat heel veel mensen een beter leven willen voor de dieren in de veehouderij. Maar liefst 94 procent van de Europeanen vindt het belangrijk dat het welzijn van dieren in de veehouderij beschermd wordt en 82 procent vindt dat deze dieren beter beschermd moeten worden. Waar de cijfers vandaan komen, aan welke Europese burgers (landen) de vragen zijn gesteld en wat de vraagstelling is, worden niet vermeld. Ook wordt niet vermeld of deze geënquêteerden bereid zijn aanzienlijk meer te betalen voor dierlijke producten. Wederom geeft een rapport van antiveehouderij-organisaties een subjectief beeld dat alleen hun doel dient en op geen enkele wijze een dialoog zoekt met veehouders.
De kunstenaar
Wat betreft kunstenaar Jantien Mook: zij vindt het heel erg dat de bio-industrie nog steeds bestaat. Het uitbuiten van dieren en omvormen tot fabrieksdieren zou niet mogen bestaan. „Ik wil met ‘Ode aan het varken’ de schoonheid en de kracht van het dier tonen. ‘De sprong’ die de varkenssculptuur maakt, staat voor plezier en vrijheid; zo hoop ik dat mensen niet wegkijken maar zich juist vereenzelvigen met het dier. Ik denk dat veel mensen het erover eens zijn dat ook dieren een natuurlijk leven moeten hebben, in de buitenlucht en in vrijheid.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Jantien Mook
Bron: CIWF