Column: Gezondheid
Als we over gezondheid spreken, bedoelen we vaak het buiten de deur houden van ziektes. Daarnaast het in bedwang houden van ziektes die al binnen het bedrijf zijn. Het eerste is actueel; iedereen wil de Afrikaanse varkenspest buitenhouden. Nu zijn sinds de pestuitbraak van 1997 de meeste bedrijven vrij hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Aanvoer van dieren is de grootste infectiebron; daar zijn we zelf twintig jaar geleden mee gestopt. Omdat de meeste reguliere ziektes er in meerdere varianten zijn en we niet alles in huis willen halen, zijn varkensbedrijven scherp op externe hygiëneprotocollen. Douches zijn steeds meer ingeburgerd alsook een afleverplaats met de nodige vereisten aan chauffeur en vrachtwagen. Ten opzichte van andere sectoren doet de varkenshouderij het goed.
Bloedmonsters
Op ons bedrijf hebben we voor alle gangbare ziektekiemen net een uitgebreide monitoring achter de rug. Onze grootste afnemer van biggen deed hier ook aan mee. Dieren zijn vanaf twee weken leeftijd middels bloedmonsters gevolgd tot aan slachtrijpe leeftijd. Na een half jaar tappen ligt het resultaat op tafel en dat ziet er goed uit. Ten aanzien van PRRS, Mycoplasma, Circo, APP, PIA en griep is alles onder controle. Voor de eerste drie ziektes worden de biggen gevaccineerd; dit slaat goed aan. Omdat vaccineren een kostbare aangelegenheid is, hebben we ons afgevraagd of we middels investeringen er één of meer kunnen schrappen. Helaas is dat voor Mycoplasma en Circo enkel mogelijk wanneer je rigoureus de complete varkensstapel vervangt.
Tussen de oren
Door strikte interne hygiëne moet het wel mogelijk zijn om de PRRS-enting te verbannen. Tegelijkertijd kan dan de coli- en streptokokkendruk verlaagd worden. Voor ons is er dan nog wel een hele weg te gaan; het verschil zit niet in een coating en een kleurtje, hetgeen we beide al jaren hebben. Er komt veel meer bij kijken en het meeste zit tussen de oren; we gaan wel de uitdaging aan om weer een stap verder te komen.