Belgische varkenshouders moeten rekenen op stroomuitval in november
In november dreigt er in tal van Belgische gemeenten en regio’s een urenlange stroomuitval, waarschuwt het Fedederaal Planbureau. Probleem is dat in die maand slechts één van de zeven Belgische kernreactoren kan worden ingezet om stroom te leveren. De kans is nu reëel dat het stroomaanbod niet altijd voldoende zal zijn om aan de gehele vraag te voldoen. Dit betekent dat dan een aantal gemeenten of een aantal regio’s tijdelijk van het electriciteitsnet worden afgeschakeld. In de toekomst zullen de veehouders hier vaker rekening mee moeten houden. De Belgische opwekking kampt met steeds grotere tekorten. Voor energiebedrijf RWE reden om binnen afzienbare tijd de Clauscentrale in Maasbracht weer te gaan opstarten.
Gevolgen
Voor varkenshouders kan dit aanzienlijke gevolgen hebben in hun stallen. Koen Bernaerts, voorzitter van de sectorgroep varkenshouderij van de Belgische Boerenbond: „Over een noodgenerator beschik ik niet als het zover komt. Op een zomerdag zou het uitvallen van de ventilatie een drama zijn, maar in de winter red ik het wel enkele uren. Ideaal is het niet want door ramen en deuren open te zetten, valt de koude buitenlucht rechtstreeks op de varkens.”
Ventilatie en verwarming
Volgens het Varkensloket, een Belgisch kennisplatform dat deel uit maakt van het Praktijkcentrum Varkens, zal het uitvallen van de elektriciteit zijn weerslag hebben op zowel de ventilatie (aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht) als op de verwarming (temperatuur) in de afdelingen. Verschillende factoren zoals de duur van de stroomuitval, de leeftijdscategorie, het aantal dieren binnen een afdeling, het ventilatietype (al dan niet natuurlijke ventilatie), de wijze waarop de stal is gebouwd/geïsoleerd beïnvloeden de gevolgen van een stroomuitval. Bij de vleesvarkens is, volgens het Varkensloket, de aanvoer van voldoende verse lucht cruciaal. Daarnaast is in de kraamafdeling en de biggenbatterij ook de omgevingstemperatuur voor de biggen van belang. Uit Amerikaans onderzoek, waarin de ventilatie werd stilgelegd in een stal met 2.000 biggen (een afdeling met biggen van ± 7 kg en een afdeling met biggen van ± 23 kg), bleek dat bij de biggen van 7 kg het CO2-gehalte te hoog opliep na 150 minuten (2,5 uur). Bij de afdeling met biggen van ± 23 kg lichaamsgewicht was de temperatuur het meest kritiek. Na 60 minuten liep de temperatuur te hoog op, waardoor de biggen nadelig werden beïnvloed. Het CO2-gehalte liep te hoog op na 95 minuten. Een noodgenerator die automatisch in werking treedt bij een stroomuitval, kan de gevolgen van een elektriciteitsuitval tot een minimum beperken. Een andere (goedkopere) mogelijkheid is het kopen of huren van een noodstroomagregaat die manueel moet worden opgestart.