‘Duitse vleesindustrie misbruikt varkenspest’
Zolang de professionele varkenshouderij virusvrij blijft, geniet België het statuut ‘vrij van Afrikaanse varkenspest’. Andere lidstaten mogen de handel van Belgisch varkensvlees niet blokkeren. Toch ervaren de Belgische varkenshouders de gevolgen aan den lijve. Door de AVP is de varkensprijs fors onderuit gegaan. De Belgische varkensprijs is momenteel de laagste van de EU. Sinds de uitbraak noteerde de varkensprijs 91 eurocent per kilo levend gewicht. Deze week daalde de prijs met 2 cent naar 89 cent en tot 1,09 euro geslacht gewicht. „Dit komt vooral door de opstelling van de Duitse vleeshandel”, stelt Koen Bernaerts voorzitter van de sectie varkenshouderij bij de Belgische Boerenbond desgevraagd. „Duitsland is onze grootste afzetmarkt. De Duitse vleesconcerns bieden nu minder voor het Belgisch varkensvlees. Terwijl ze de productstromen gewoon scheiden. Zij zorgen ervoor dat het vlees van de in België vetgemeste varkens op de interne markt terechtkomt. En dit tegen prijzen gelijk aan die van varkens uit andere landen. De extra winst steken ze vervolgens in hun eigen zak”, beschuldigt Koen Bernaerts.
Afzet
Juist omdat de Belgische varkens nu zo goedkoop zijn, blijven ze hun weg vinden naar de markt. „Het prijsverschil van 4 eurocent per kilo is groot genoeg om de export aan de gang te houden”, ervaart Bernaerts. „Alleen de uitvoer naar Nederland stokte omdat VION zijn rug keerde naar Belgische leveranciers. Met het Belgische varkensvlees is helemaal niets mis, maar VION wou derde landen niet voor het hoofd stoten.” Volgens Bernaerts is het vertrouwen zoek. „Buiten de EU sluiten landen hun grenzen voor Belgisch varkensvlees. Zestien landen voerden een embargo in. Zij kunnen dat rechtvaardigen op basis van de onderhandelde exportcertificaten, die meestal ‘varkenspestvrij’ als voorwaarde bevatten. Maleisië is intussen op andere ideeën gebracht via de diplomatieke vertegenwoordigingen, en importeert weer diepgevroren vlees.” Het gevolg van de AVP is dat de rentabiliteitsbarometer die de Boerenbond berekent voor de varkenshouderij dit jaar wegzakt onder het vijfjarige gemiddelde.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Eigen verslaggeving, Vilt.be