'Vegetariërs niet veel beter voor milieu'
De oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR deed zijn uitspraken tijdens het openingscongres van de VIV Europe 2014 eerder deze week in Utrecht. „Als we kijken naar CO2-uitstoot voor de productie van kilo Nederlands vlees of die van een kilo cashewnoten, dan zit er weinig verschil in.”
Grote verschillen
Dijkhuizen zette zijn verhaal kracht bij met cijfers. De productie van een kilo varkensvlees zorgt voor een uitstoot van 4,5 kg CO2. Voor een kilo kippenvlees is er zelfs maar een uitstoot van ongeveer 2,6 kg CO2-eq. Ter vergelijking: voor cashewnoten bedraagt de CO2-uitstoot 2,3 kg per kg noten. Bij een kilo bonen is dit 1,6 kg CO2-eq.
Het nieuwe boegbeeld van de topsector Agri & Food zegt wel dat er grote verschillen zijn tussen landen. „In Nederland is er een uitstoot van ongeveer 15 kg CO2 per kilogram rundvlees. In Brazilië brengt de productie van een kilogram rundvlees 59 kg CO2 met zich mee.”
Productiviteit en efficiëntie
Hij vindt de productiviteit van de Nederlandse landbouw dan ook het voorbeeld voor de rest van de wereld. „Vergeleken met vijftig jaar geleden hebben we nu voor een kilo varkensvlees 20 procent minder land, 60 procent minder water en 65 procent minder voer nodig. Alleen als de rest van de wereld dit kan bereiken, kunnen we aan de stijgende voedselvraag voldoen.”
Volgens Dijkhuizen verdubbelt de vraag naar dierlijke eiwitten de komende decennia. De agrotopman zegt dat nu elke burger 7 hectare op de aarde tot zijn beschikking heeft, waarvan 5 hectare water beslaat. Van de twee hectare land die overblijft, is slechts 10 procent geschikt voor landbouw. „De vraag naar voedsel stijgt, het aantal beschikbare hectares niet. Productiviteit en efficiëntie zijn de oplossing.”
Niet samengaan
De oud-voorzitter zegt dat wereldwijd de 20 tot 25 procent minst efficiënt producerende boerenbedrijven voor de helft van de CO2-uitstoot in de landbouw zorgen. Hij pleit er dan ook voor om de meest efficiënte boerenbedrijven de ruimte te geven om te ontwikkelen. „Een hogere productiviteit, zorgt voor een lagere ecologische voetafdruk.”
Dijkhuizen erkent wel dat milieu en dierenwelzijn vaak niet samengaan. „Vergeleken met de productie van een kilogram kooieieren, hebben scharrelkippen met dezelfde productie 22 procent meer CO2-uitstoot en 24 procent meer land nodig.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruben van Boekel