Gezonde darmen door secuur bijvoeren met brij
De biggen in de kraamstal van het bedrijf waar Teus Bassa de scepter zwaait liggen er met mooie volle buikjes en een gezonde glans prachtig bij. Het is duidelijk dat de biggenopfok op dit bedrijf alle aandacht krijgt. “Het begint met een sterke pasgeboren big die volop biest en melk kan drinken”, vertelt Bassa terwijl hij trots naar een mooi koppel wijst. Op dit bedrijf gebeuren de dingen zoals ze op advieslijstjes staan. Bassa doet er echter – letterlijk – nog wat schepjes bovenop. Zo krijgen de zeugen rondom het werpen 250 gram suiker per dag en tweemaal daags extra water. Dat houdt de zeugen fit. Ze krijgen dit naast het brijmengsel dat drie keer per dag in de voerbakken valt.
Vers en warm brijvoer
Na de geboorte ligt de focus op de gezondheid. Voeding is daarbij belangrijk. Zo krijgen de biggen vanaf zeven dagen het eerste vaste voer: Vida Primeur van ForFarmers. Echt vast is het niet want alle varkens vreten brijvoer. Biggen van gelten krijgen de eerste dagen Basdiar bijgemengd.
Met een kalvermenger en gieter verstrekt Bassa vier keer per dag een vers, warm brijmengel met een hoog percentage droge stof. “Dat bevordert de voeropname.” Veel en kleine porties zijn belangrijk. “De brij blijft dan warm en vers.” Het is veel werk maar hij is ervan overtuigd dat het zich terugbetaalt. “We doen het al jaren en problemen met diarree zijn er nauwelijks.” Met een voeropname van ruim 500 gram voor spenen, levensgroei van 360 gram en amper 2% uitval na spenen is duidelijk dat de aanpak werkt.
‘Lekkere dikke brij’
In de biggenstal krijgen de biggen zes keer per dag brijvoer via een brijvoerinstallatie. De brij heeft circa 29% droge stof. “Lekker dik zodat-ie niet uitzakt.” Toch gaan de rode bakjes uit de kraamstal mee en daarin vinden ze nog een paar dagen het kraamstalmengsel. De kleinste biggen krijgen dit nog wat langer. “Ze herkennen het voerbakje en de brij waardoor ze blijven vreten.” De stressvolle speenperiode is daardoor nauwelijks een probleem.
De grondstofkeuze voor de brij draagt bij aan de darmgezondheid. Ontsloten producten als brood, ontsloten haver en rijst zorgen voor homogeen en gezond voer. Ook de inzet van kwalitatief hoogwaardige eiwitbronnen als smulmelk en vismeel en het beperken van soja dragen daaraan bij.
Kraakheldere afdeling
Naast de voeding zijn hygiëne en weerstand belangrijke aspecten. Zo komen de kraamzeugen in een kraakheldere afdeling dankzij netjes uitspuiten, een inweekmiddel en desinfectie. In elke afdeling staat een ontsmettingsbak en worden de handen grondig gewassen en nieuwe materialen gebruikt. De voerbakjes krijgen wekelijks een schoonmaakbeurt, de mengers en voerleidingen frequent.
Een maatregel om weerstand op te bouwen tegen aanwezige kiemen is het zogenoemde doorsmetten; mest uit de kraamstal gaat een paar dagen in een emmer en wordt daarna verspreid in de hokken van dragende zeugen. Het is volgens Bassa misschien wel de belangrijkste maatregel om biggen weerbaar te maken.
Het vraagt aardig wat discipline om alles netjes te doen, zoals het voeren van brij aan de biggen. Bassa benadrukt dat het hele team dat doet. “Ik werk met twee heel gemotiveerde mensen die de werkwijze helemaal onderschrijven.”
Bedrijfsprofiel
Teus Bassa (45) is bedrijfsleider op het zeugenbedrijf van Liesveld Hoeve BV in Groot Ammers. Op het bedrijf liggen 1.260 Deense zeugen die worden geïnsemineerd met de PIC408. De productie bedraagt circa 33,5 gespeende biggen per zeug per jaar. De biggen gaan op een gewicht van 14 kilo naar een opfoklocatie, vanwaar ze naar Duitse afnemers gaan.