Schouten wil samen met boeren het mestbeleid hervormen
„De mestregelgeving is de afgelopen decennia steeds gedetailleerder geworden en voor ondernemers is de relatie tussen de regels en het uiteindelijke doel van het mestbeleid, namelijk het verbeteren van de waterkwaliteit, niet altijd duidelijk“, schreef de minister afgelopen dinsdag in een brief. „De gedetailleerde mestregelgeving is ingewikkeld en leidt tot hoge administratieve lasten voor het bedrijfsleven en tot hoge uitvoerings- en handhavingslasten voor de overheid. Daarnaast doen zich problemen voor door fraude met dierlijke mest.“ Reden voor de minister om te kijken of en hoe de wetgeving verbeterd kan worden. Ze wil toe naar een eenvoudiger, robuust mestbeleid, zonder alle uitzonderingen die de huidige wetgeving zo complex hebben gemaakt.
Tegelijk zal het nieuwe mestbeleid moeten passen binnen een aantal kaders. Het moet passen binnen de landbouwvisie die de minister heeft gepresenteerd, het moet een bijdrage leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit, het moet handhaafbaar zijn en prikkels tot fraude wegnemen, voldoen aan EU-regelgeving en de regeldruk voor ondernemers verminderen.
Landelijke bijeenkomst
In haar brief vertelt Schouten niet hoe het nieuwe beleid eruit zal komen te zien. Ze wil eerst ideeën opdoen, schrijft ze. „Overal waar ik kom, spreek ik ondernemers met ideeën. Niet alleen boeren, maar ook ondernemers die bezig zijn met bijvoorbeeld mestverwerking. Ook vanuit waterschappen en drinkwaterbedrijven en andere organisaties is er veel inzicht in de effecten van het mestbeleid en zijn er ideeën over verbeteringen.“
De minister wil de komende maanden met deze mensen in gesprek om naar die nieuwe ideeën te luisteren, en om een dialoog op te starten tussen betrokkenen - sectorpartijen, regionale overheden en anderen. „Alleen door alle kennis bij elkaar te brengen vanuit verschillende disciplines en met elkaar de dialoog aan te gaan, kunnen vernieuwende oplossingen naar boven komen“, schrijft ze.
Online dialoog
Om die dialoog vorm te geven, start ze dit jaar nog met een landelijke bijeenkomst. Die zal gevolgd worden door een aantal regiobijeenkomsten in de eerste maanden van het volgend jaar. Daarnaast zal ze ook een online dialoog opzetten. Aan het eind van het traject zal ze enkele bijeenkomsten met boeren organiseren. Die bijeenkomsten wil ze gebruiken om de opgedane ideeën te toetsen aan de praktijk.
Dit alles moet in najaar 2019, over een jaar dus, uitmonden in voorstellen van de minister voor een nieuw mestbeleid, en in stappen om daadwerkelijk tot nieuw beleid te komen.