Mestverwerking OOC/MACE in Oss weer in beeld
Voor de Brabantse mestbewerking is volgens Gedeputeerde Staten (GS) meer ruimte nodig op geschikte locaties. Geschikte locaties zijn in haar ogen veehouderijbedrijven die de eigen ter plaatse geproduceerde mest bewerken, en voor grootschalige mestbewerking bedrijventerreinen met de juiste milieucategorie. In dat kader vindt Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling Anne-Marie Spierings dat grootschalige mestverwerker niet thuishoort in Landhorst. Bij een zoektocht naar een alternatief kwam OOC Terminals op bedrijventerrein Elzenburg-De Geer in Oss als beste optie uit de bus. OOC Terminals heeft zich gespecialiseerd in de op- en overslag en multimodale logistiek van mineralen en voedselgrondstoffen. De terminal is goed ontsloten voor verkeer over water, weg en spoor en is ingericht voor bedrijven van een zwaardere milieucategorie. De gemeente wilde de komst van een mestbewerkingsinstallatie verhinderen en paste daarom het bestemmingplan van het bedrijventerrein aan. De provincie heeft de wijziging van het bestemmingsplan nu teruggedraaid via een zogenaamde ‘reactieve aanwijzing’. De provincie onderstreept dat deze reactieve aanwijzing los staat van de vergunningsaanvraag van OOC BV voor een mestverwerkingsinstallatie op het bedrijventerrein. Ook zonder die aanvraag zou het provinciebestuur de provinciale belangen van het mestbeleid geborgd hebben met een reactieve aanwijzing. De beoordeling van de vergunningsaanvraag van OOC BV start wanneer de initiatiefnemer een aanvraag heeft ingediend die aan alle vereisten voldoet. Dat is nog niet het geval.
Lang proces
In een eerste reactie stelt Frans Meulenmeesters, directeur van de Mineralen Afzet Coöperatie Elsendorp (MACE), het jammer te vinden dat de provincie uiteindelijk deze weg moet bewandelen. „We zijn al lang bezig. Eerst met de locatie in Landhorst. Vervolgens dirigeren de provincie en de gemeente ons naar Oss. Daar verandert de gemeente, onder politieke druk, het bestemmingsplan van Elzenburg-De Geer dusdanig dat er geen mestverwerkingsfabriek mag worden gevestigd. Gelukkig neemt de provincie nu haar verantwoordelijkheid. Immers de landelijke regels schrijven voor dat mestverwerking moet plaatsvinden. Vervolgens vindt de provincie dat grootschalige mestverwerking thuis hoort op een industrieterrein”, aldus Meulenmeesters. Nadat de locatie Oss in beeld kwam, besloot het Mace-bestuur de locatie aan de De Quayweg in het buitengebied van Landhorst (gemeente Sint Anthonis) op ‘hold’ te zetten, maar wel achter de hand te houden mocht Oss toch geen doorgang vinden. Meulenmeesters: „Nu gaan we bekijken hoe we met het project Landhorst omgaan.” Mace en OOC terminals hebben de intentie om door samenwerking te komen tot de oprichting en exploitatie van de meest duurzame productie van organische meststoffen in Nederland op het terrein van OOC terminals in Oss. De fabriek is ontworpen voor de opwerking van 500.000 ton drijfmest naar hoogwaardige, organische meststoffen voor de land- en tuinbouw, in en buiten Europa.
Historie
Al precies tien jaar proberen Brabantse veehouders, onder aanvoering van voorzitter Frans Meulenmeesters, een grootschalige mestverwerking van de grond te krijgen. De animo vanuit de veehouders is ruim voldoende getuige de snelle inschrijving voor de noodzakelijke tonnen mest. Reeds in 2009 moest met 63 leden een ledenstop worden ingesteld. Tal van potentiële locaties passeerden afgelopen jaren de revue: Sevenster, Elsendorpseweg, Paradijs 23, Oude Domptweg, Paradijs 57, Gerele Peel 13, Keizersberg, de Fuik. Heel concreet werd de locatie bij de Unidek fabriek in Gemert. Onder aanvoering van de gemeente Gemert-Bakel werden in najaar 2012 diverse partijen bij elkaar gebracht. Leden tekenden in voor totaal 420.000 ton tot diezelfde gemeente in het voorjaar 2013 de stekker uit de samenwerking trok. In mei 2013 maakte de provincie bekend dat ze grootschalige mestverwerking alleen op industrieterreinen wilde toestaan. In najaar 2013 had Mace vergevorderde onderhandelingen met Ferm-O-Feed over locatie Peel 1 in Zeeland. Voorjaar 2014 werd de locatie De Quayweg 8 in Landhorst. aangekocht en de noodzakelijke vergunningen aangevraagd voor de verwerking van 500.000 ton drijfmest. Deze plannen stuiten in de omgeving op verzet. Toen presenteerde de provincie bedrijventerrein Elzenburg-De Geer in Oss.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Provincie Brabant, MACE, Guus Queisen