Varkenshouders herkennen te weinig voer gerelateerde afwijkingen
Belangrijk is dat varkenshouders heel goed de impact van het voer op de dieren weten en ervaren. En zo ook het effect van het voer op het bedrijfsresultaat. Dat resultaat wordt niet bereikt door voer enkele dubbeltjes goedkoper in te kopen, maar door het antwoord te weten en daarnaar te handelen als varkens minder vreten. Door de voersamenstelling optimaal af te stemmen op de bedrijfsomstandigheden, deze tijdig aan te passen, of juist constant te houden, presteren de dieren beter en wordt het rendement verhoogd.
Signalen herkennen
„In mijn praktijk ervaar ik vaak dat een varkenshouder bij zijn varkens niet de signalen herkent die verwijzen naar het voer. Als hij vervolgens met zijn vraag over de oorzaak van de minder vretende varkens aanklopt bij zijn voerleverancier, krijgt hij vaak antwoorden die wijzen naar de genetica of de ziektedruk. Hij zal niet snel denken aan het eigen voer als oorzaak. Terwijl de praktijk juist vaak het tegendeel uitwijst”, zegt Mary-Ann Bongarts op basis van jarenlange ervaring. Ze onderstreept dat het essentieel is om de varkens naar behoefte en probleemoplossend te voeren. „Daar is geld mee te verdienen.” Ze verwijst naar een recent geval bij een vleesvarkenshouder waarbij een, door haar geadviseerde aanpassing van het voer, ervoor zorgde dat de varkens weer volop gingen vreten en 14 dagen eerder op slachtgewicht waren. „Zoiets levert de betrokken varkenshouder veel geld op.”
Bijspijkeren
Om varkenshouders bij te spijkeren over alle voeraspecten houdt Bongarts regelmatig cursussen. Om de onafhankelijk te garanderen is er geen enkele inbreng van commerciële partijen. „De belangstelling hiervoor is steeds erg groot. Vooral van varkenshouders uit de leeftijdsgroep van 30 tot 40 jaar. In deze opzet geef ik deze cursus in de afgelopen twee jaar al voor de negende keer. En steeds met een maximum van 25 deelnemers. De eerstvolgende cursus van vier avonden geeft ze samen met Carel van Acht van V8voeradvies in Apeldoorn op de dinsdagavonden 20-11, 4-12, 11-12 en 18-12 2018. Het cursusgeld bedraagt 650 euro (excl. BTW). Aanmelding is mogelijk tot uiterlijk 29 oktober via info@mijnvoer.nl.