Luchtwasser met mestverdampingsunit
„Met deze techniek wordt de volledige dunne fractie die ontstaat na mestscheiding verdampt met de ventilatielucht van de aanwezige dieren”, aldus verkoper Peter van Mierlo van Big Dutchman „Op een bedrijf van 3.000 vleesvarkens bespaart men daarmee 80 opleggers mesttransport”, beweert Van Mierlo. „Daar zit ook gelijk de winst.”
Verder kan men bij nieuwbouw besparen op de bouwkosten doordat men minder mestopslag nodig heeft. „Dit geeft ook een beter klimaatvoor de dieren in de stal”, volgens Van Mierlo. „De dikke fractie die overblijft na scheiding is ook nog eens van hogere kwaliteit omdat er met verse mest gewerkt wordt.”
Gesloten systeem
Doordat het om een gesloten systeem gaat en alle lucht wordt gewassen ontstaan er geen extra emissies naar de omgeving. „Het systeem is zelfvoorzienend wat water betreft en het spuiwater wordt ook weer ingedampt dat ook een financieel voordeel oplevert”, stelt Van Mierlo.
Kosten
De investering en het te verwachten rendement is bedrijfsafhankelijk, volgens Van Mierlo. „Bij een stal voor 3.000 vleesvarkens kost de complete installatie (wasser, verdamper. mestscheider, opslagruimte dikke fractie enzovoorts) ongeveer 240.000 euro. De investering in enkel en alleen een luchtwasser bedraagt ongeveer 140.000 euro”, vertelt Van Mierlo.
„Bij zeugen zal de investering in veel gevallen lager zijn doordat bijvoorbeeld geen mestscheider wordt gebruikt, maar men dunne kraamstalmest afzuigt en deze verdampt. Ook is het mogelijk om met een mobile mestscheider te werken maar dan moet een varkenshouder wel weer opslag hebben voor de dunne fractie.”
Terugverdientijd
„Deze installatie kan minstens 3.000 kubieke meter dunne fractie per jaar verdampen en dan is de som: 3.000 kubieke meter x afzetkosten – investering en exploitatie kosten (o.a. elektriciteit). De mestafzetkosten bedragen in het zuiden van Nederland al gauw 18 euro per kuub. De te besparen kosten liggen in het zuiden tussen de 10 en 11 euro per vleesvarkenplaats”, stelt Van Mierlo
„De terugverdientijd voor de luchtwasser en de mest verdampingsunit bedraagt dan ongeveer 7,6 jaar. Alleen voor de mest verdampingsunit is de terugverdientijd dan 3,2 jaar. Daar komt ook nog bij dat deze investering onder de MIA en Vamil regeling valt”, zegt Van Mierlo. Volgens hem is het systeem bij alle dier categorieën toepasbaar en interessant.